Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kinevezték Izrael új vezérkari főnökét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. december 15. 12:34

A kormány szokásos vasárnapi ülésén Gadi Eizenkot tábornokot nevezte ki Izrael következő vezérkari főnökévé, aki február közepén veszi át Beni Ganc helyét – értesült az izraeli média.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök úgy jellemezte az eddig Ganc helyetteseként szolgáló Eizenkot tábornokot, mint „a megfelelő ember a megfelelő időben és a megfelelő helyen".

„Gadi már megjárta a katonaság és a tiszti fokozatok minden állomását, gyakorlott parancsnok, képes irányítani a hadsereget a jelentős kihívások közepette" – tette hozzá a kormányfő.

A legmagasabb rangú állami hivatalok jelöltjeit ellenőrző Turkel bizottság múlt héten hagyta jóvá Eizenkot előléptetését, miután hosszúra nyúló vonakodás után Netanjahu Móse Jaalon védelmi miniszter javaslatát elfogadva a múlt hónapban őt választotta ki a feladatra.

A döntés elhúzódása miatt tiltakozott az izraeli vezérkar, mert így mindössze néhány hét maradt Gancnak feladatai módszeres átadására utódjának, s azok átvételére, a felkészülésre.

A magyar származású Beni Gancot leváltó ötvennégy éves Gadi Eizenkot az észak-izraeli Tibérias városban született, Marokkóból bevándorolt szülők gyermeke.

1978-ben vonult be, a Goláni nevű elit egységben végigharcolta a nyolcvanas évek elején az első libanoni háborút, majd már az egység élén Ehud Barak miniszterelnök katonai titkáraként a Libanonból történő kivonulás levezénylésénél segédkezett 2000-ben.

2003-ban, a második intifáda csúcspontján a ciszjordániai csapatok élére nevezték ki, majd a második libanoni háborúban 2008-ban a vezérkar hadműveleti parancsnoka volt, s utána az észak-izraeli haderőket irányította jelenlegi feladatáig, a vezérkari főnök helyettesi posztjáig.

Eizenkot nős, öt gyermeke van, politikatudományi diplomát szerzett a Haifai Egyetemen, valamint elvégezte az amerikai szárazföldi haderő vezérkari akadémiáját (USAWC).