Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiújultak a harcok Dél-Szudánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. augusztus 10. 20:56

Harcok törtek ki Salva Kiir dél-szudáni elnök és rivális alelnöke, Riek Machar erői között a kongói és ugandai határ közelében – közölték helyi források augusztus 9-én, kedden.

Stephen Ladu, Yei állam távközlési minisztere közölte: a harcok először két napja a fővárostól, Jubától mintegy 150 kilométerre fekvő déli Yei város közelében lévő Mugwo városban robbantak ki. Mugwo a dél-szudáni fővárost Ugandával összekötő országút mentén fekszik. Ladu szerint a főútvonal egyáltalán nem biztonságos.

A Yeitől délnyugatra fekvő Kimbában kedd reggel törtek ki harcok a rivális erők között – mondta a miniszter. A Kimba mellett fekvő út a Kongói Demokratikus Köztársaságot köti össze Dél-Szudánnal.

Jubában egy hónapja lángoltak fel újra a harcok Kiir és Machar támogatói között. A tavaly augusztusban létrejött békemegállapodást veszélyeztető, napokig tartó összecsapásokban több száz ember halt meg, és több ezren hagyták el a fővárost. Miután az elnökhöz hű Szudáni Népi Felszabadító Hadsereg (SPLA) kiűzte az ellenzéki erők egy részét a fővárosi bázisaikról, a rivális vezetők tűzszünetre szólították fel csapataikat.

Az AFP francia hírügynökség közlése szerint Kiir még júliusban, miután Machar elhagyta Jubát, bejelentette az alelnök leváltását.

A szegénységgel küzdő Dél-Szudán öt éve, 2011. július 9-én vált függetlenné Szudántól. Az országban 2013-ban kétéves polgárháború robbant ki, amelyben több tízezren vesztették életüket, és csaknem 3 millióan váltak földönfutóvá. A múlt havi jubai és a legutóbbi események fényében félő, hogy újabb véres polgárháború törhet ki a világ legfiatalabb országában.

Múlt héten a dél-szudáni konfliktusban közvetítő, hat kelet-afrikai országot tömörítő IGAD regionális szervezet bejelentette: a dél-szudáni hatóságok elviekben belegyeztek abba, hogy megerősítsék az országban állomásozó 12 ezer fős ENSZ-missziót.