Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Könnyebb mostantól bekerülni a kínai hadseregbe

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. június 17. 20:30

A magasabb végzettségű fiatalok bevonása érdekében lazított a sorozási kritériumokon a kínai hadsereg – jelentette be a védelmi minisztérium.

Két centiméterrel csökkentették például a magassági küszöböt, így a férfiak már 160, a nők 158 centimétertől bekerülhetnek – áll a tárca toborzási osztályának tájékoztatójában. A korábban tabunak számító tetoválásokra vonatkozó előírások is változtak, így mostantól tíz centiméteres és az egyenruhából legfeljebb két centiméterre kikukucskáló testfestés megengedett, de csak ha erőszakos vagy obszcén tartalomtól mentes.

Mostantól a rosszabbul látó aspiránsoknak is nagyobb esélyük van a katonáskodásra, ennek az előírásnak a lazítására azért volt szükség, mert a kínai tanulók 70 százaléka rövidlátó.

A védelmi tárca a mentális betegségek jelentette korlátot is eltörölte, vagyis a skizofréniával, depresszióval vagy bipoláris zavarral küszködők is jelentkezhetnek.

A változtatások okaként a Népi Felszabadító Hadsereg (NFH) azt az igényt jelölte meg, hogy magasabb képzettséggel rendelkező védelmi erőt építsen ki. Pekingben, Sanghajban, Csungkingban és a tartományi fővárosokban például csak középiskolai érettségivel rendelkezők jelentkezhetnek, és ezt a korlátot a jövőben kiterjesztenék a vidéki területekre is.

A jelentkezési kedvet magas fizetéssel, kormányzati kedvezményekkel és a továbbtanulási, elhelyezkedési lehetőségekkel is ösztönzi az NFH, amely tavaly országszerte mintegy 30 ezer férfit és 700 nőt helyezett újonnan 2,3 millió főnyi aktív állományába.