Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Korrupció miatt feloszlatták az SZSZH legfelsőbb katonai tanácsát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. június 28. 17:14

A szíriai emigráns kormány korrupció miatt feloszlatta az ellenzék egyik fő erejének számító Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) legfelsőbb katonai tanácsát – olvasható a testület június 27-ei, pénteki sajtóközleményében.

Az ügyben csütörtök este döntöttek, a washingtoni Fehér Ház bejelentésével egy időben, miszerint Barack Obama amerikai elnök 500 millió dolláros (113 milliárd forint) támogatás jóváhagyását kérte a kongresszustól a mérsékelt szíriai lázadók kiképzésére és felszerelésére. A polgárháború három éve alatt az Egyesült Államok hivatalosan mintegy 287 millió dollár (64,9 milliárd forint) értékben támogatta a felkelőket „halált nem okozó" katonai felszerelésekkel.

Az SZSZH az utóbbi egy évben a szélsőséges lázadócsoportok, különösen az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű szervezet előretörése miatt jelentősen veszített befolyásából Szíriában.

„Ahmad Tome ideiglenes kormányfő a legfelsőbb katonai tanács feloszlatása mellett döntött, a testület tagjai ellen a kormány pénzügyi ellenőrző bizottsága vizsgálatot indít" – olvasható az emigráns kormány Facebook-oldalán megjelent közleményben. A tájékoztatás szerint a vezérkari főnököt is menesztették.

Az emigráns kormány arra szólította fel a Szíriában harcoló erőket, hogy hozzanak létre egy védelmi tanácsot, és teljesen szervezzék át a vezérkart egy hónapon belül.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkolló szíriai felkelés halálos áldozatainak száma már meghaladja a 162 ezret.