Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Külföldi gépkocsioszlop ellen követtek el öngyilkos merényletet az afgán fővárosban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. december 28. 15:30

Feltehetően öngyilkos merénylő támadt egy külföldieket szállító gépkocsioszlopra december 27-én, pénteken az afgán főváros, Kabul külterületén, a robbantásban három külföldi katona és hat afgán meghalt – közölte a helyi rendőrség és a NATO vezette nemzetközi biztonsági erők (ISAF).

A szélsőséges tálibok Twitter-üzenetben vállalták a merénylet végrehajtását. Szóvivőjük azt írta, hogy számos külföldi katonát megöltek, és sok katonai járművet megsemmisítettek. Zabihullah Mudzsahid szerint tizenkét amerikai meghalt, több másik megsebesült.

Az ISAF három katona halálát jelentette be, részletekkel nem szolgált.

A helyi rendőrség arról számolt be, hogy az öngyilkos akciónak 6 civil sebesültje van, akiket kórházba szállítottak.

Számos afgán, köztük a 3000 fős törzsi vezetők tanácsa és kiemelkedő helyi személyiségek is követelték Hamid Karzai afgán elnöktől, hogy írja alá az Egyesült Államokkal kötendő biztonsági megállapodást. Aggódnak ugyanis a biztonsági helyzet alakulásért az országban a külföldi erők távozását követően. A megállapodás lehetővé tenné az amerikai hadsereg 2014 utáni afganisztáni tartózkodását.

Karzai ugyanakkor azt mondta, hogy nem kívánja azt a jövő áprilisra tervezett elnökválasztás előtt kézjegyével ellátni addig, amíg az Egyesült Államok nem fogadja el számos követelését.