Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lázadók rendőröket öltek meg Thaiföldön

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. szeptember 12. 9:28

Feltehetően muszlim lázadók megöltek szeptember 11-én, szerdán öt civil ruhás rendőrt Thaiföld déli részén – közölték rendőrségi illetékesek.

A rendőri tájékoztatás szerint az incidens Pattani tartományban történt. Öt-hat fegyveres tüzet nyitott egy ötfős rendőrségi nyomozócsoportot szállító kisteherautóra. Megölték mind az öt rendőrt, akik az olajcsempészet megfékezésével foglalkozó osztag tagjai voltak. A támadók ezután átkutatták a rendőrautót, és elvitték a benne talált fegyvereket.

A túlnyomórészt muzulmánok lakta Thaiföld három déli tartományában, Jalában, Pattaniban és Narathivatban 2004 elején erőszakos lázadásba torkollott az évtizedek óta tartó ellenállás a buddhista uralommal szemben. Azóta több mint 5300 ember halt meg az erőszakcselekményekben.

A kormány idén béketárgyalásokat kezdett a Barisan Revolusi Nasional (BRN) nevű lázadócsoporttal, de az erőszak az iszlám böjt, a ramadán idejére hirdetett tűzszünet közepette is folytatódott. Az elmúlt hetekben holtpontra jutottak a béketárgyalások.