Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lázadóvezért öltek meg Szíriában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. július 12. 20:10

A Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) szerint hadüzenettel ér fel, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz köthető fegyveresek megölték vezérkarának egyik tagját – közölték az SZSZH lázadói.

A Reuters hírügynökség tudósítása szerint ezzel új front nyílt a szíriai polgárháborúban, mégpedig a Bassár el-Aszad elnök rezsimje ellen harcoló erők, vagyis a Nyugat által támogatott fegyveres ellenzék és az iszlamisták között.
Az SZSZH szóvivője, Kászim Szaadeddín tájékoztatása szerint Kamál Hamámi, a felkelőhadsereg legfelsőbb katonai tanácsának egyik tagja hadműveleti tervekről tárgyalt csütörtökön Latakia kikötővárosban az Iraki és Levantei Iszlám Állam nevű szélsőséges szervezet képviselőivel, és tárgyalópartnerei megölték.

Szaadeddín elmondása szerint felhívták őt telefonon az iraki szervezettől, hogy közöljék vele a gyilkosság tényét, és azzal fenyegetőztek, hogy megölik az SZSZH legfelsőbb katonai tanácsának összes tagját.
A lázadóparancsnokok bosszút esküdtek – mondta el egyikük, neve elhallgatását kérve. Hozzátette: a terrorhálózathoz tartozó harcosok előzőleg figyelmeztették az SZSZH lázadóit, hogy nincs hely számukra a Törökországgal határos észak-szíriai Latakia tartományban, ahol az iszlamista csoportok jelentős erőt képviselnek. Más ellenzéki források szerint egy stratégiai fontosságú latakiai ellenőrzőpont birtoklásáról alakult ki vita a két erő között.
A Szabad Szíriai Hadsereg arra törekszik, hogy megerősítse jelenlétét országszerte, s ehhez utánpótlási hálózatot építsen ki, az Egyesült Államok pedig fegyvereket ígért a lázadóhadseregnek. A felkelőszervezet egységei időről időre az iszlamista csoportok fegyvereseivel vállvetve harcoltak a szíriai kormánykatonák ellen, de felerősödtek közöttük az ellentétek. Az al-Kaidához köthető csoportok több merényletet hajtottak már végre a mérsékeltebb lázadóegységek parancsnokai ellen.

Az Iraki és Levantei Iszlám Állam az al-Kaida iraki szárnyának, az Iszlám Iraki Államnak (ISI) és a szintén a terroristahálózathoz köthető an-Nuszra Frontnak az egyesüléséből jött létre. Abu Bakr al-Bagdadi, az ISI vezetője április elején jelentette be a két szervezet fúzióját, és közölte, hogy az új szervezet iszlamista államot akar létrehozni Szíriában.