Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Libanon ragaszkodik ahhoz, hogy visszakapja Izrael által elfoglalt területeit

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2019. április 14. 9:28

Bejrút elfogadhatatlannak tartja a Golán-fennsík státuszáról hozott washingtoni döntést, és ragaszkodik ahhoz, hogy visszakapja az Izrael által elfoglalt libanoni területeket is – jelentette ki Michel Aoun libanoni elnök egy amerikai küldöttségnek.

Aoun hangsúlyozta, hogy Bejrút továbbra sem fogadja el Donald Trump amerikai elnök márciusi bejelentését, miszerint az Egyesült Államok elismeri Izrael szuverenitását a Golán-fennsík felett. Az amerikai politikusokból álló küldöttségnek azt is hozzátette, hogy Libanonnak joga van visszaszerezni azokat a földeket, amelyeket Izrael 1981-ben szállt meg.

Bejrút régóta igyekszik napirenden tartani a Libanon és Szíria közötti beszögellésben levő Sebaa-farmok ügyét, illetve a mellette lévő Kfar Súba nevű faluét, amely az Izrael által 1967-ben megszállt Golán-fennsík tövében húzódik. A zsidó állam 2000-ben vonult ki Dél-Libanonból, a farmokat és környékét azonban továbbra is ellenőrzése alatt tartja, arra hivatkozva, hogy azok a Golán részei. Damaszkusz és Bejrút szerint a vitatott területek libanoniak.

Az arab országok egyhangúlag elítélték Donald Trump amerikai elnök márciusi bejelentését a Golán-fennsíkról, amelyet Izrael 1967-ben foglalt el és 1981-ben egyoldalúan kiterjesztette rá törvényeit is, lényegében magához csatolva a területet.