Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Líbiában súlyos összecsapások voltak Bengáziért

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. május 18. 8:11

Súlyos harcokat vívtak egymással május 16-án, pénteken különféle fegyveres milíciák Líbia második legnagyobb városáért, Bengáziért.

A hírügynökségek jelentései szerint legalább 24-en meghaltak, és csaknem 150-en megsebesültek. A harcokban a felek helikoptereket és harci repülőgépeket is bevetettek.

Az összecsapásokat Halifa Haftar nyugalmazott tábornok kezdeményezte a városban lévő iszlamista csoportok állásainak bombázásával, erre ők légvédelmi ágyúkkal válaszoltak.

A tábornok, aki 2011-ben a Kadhafi-rendszer ellen fordult, most bejelentette, hogy meg akarja tisztítani Bengázit a „terrorista csoportoktól". Szóvivője útján közölte, hogy „ez nem polgárháború, hanem a hadsereg hadművelete a terrorista csoportok ellen".

A líbiai vezérkar főnöke mindazonáltal cáfolta, hogy a reguláris hadsereg részt venne a harcokban, az ideiglenes kormány elnöke pedig „törvénytelen csoportnak" minősítette Haftar erőit.

A jelentések szerint estére lecsendesedtek a harcok, s a tábornok csapatai állítólag déli irányban kivonultak Bengáziból.