Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Meglepő nyilatkozatot tett Erdogan az örményekkel kapcsolatban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. április 25. 22:53

A török elnök azt azért nem mondta, hogy népirtás volt az örmények elleni rémtettek sokasága az első világháborúban, de annyit kimondott, hogy osztozik az örmények fájdalmában.

„Osztozom az örmények fájdalmában" – hangsúlyozta az egykori Oszmán Birodalom területén az örmények ellen elkövetett tömeggyilkosságok kezdetének századik évfordulója alkalmából Recep Tayyip Erdogan török államfő április 24-én, pénteken Isztambulban közzétett nyilatkozatában.

Az évfordulóval kapcsolatban Törökországban is megemlékezések kezdődtek, és az elnöki nyilatkozatot ezen alkalomból hozták nyilvánosságra.

Erdogan ebben részvétét nyilvánította a meggyilkolt örmények utódainak. Úgy fogalmazott, hogy tisztelettel adózik valamennyi örmény emlékének, akik „az első világháborús körülmények" között vesztették életüket.

„Gyermekeiknek és unokáiknak részvétem fejezem ki" – hangsúlyozta Erdogan, „szomorú eseményeknek" nevezve a történteket.

A török államfő világossá tette azt is, hogy részvéte nem csak az örményeknek szól. „Szánalommal és tisztelettel emlékezem az Oszmán Birodalom valamennyi polgárára – legyen szó bármelyik etnikai és vallási közösség tagjairól -, akik hasonló körülmények között vesztették életüket ebben a háborúban" – hangsúlyozta Erdogan.

Törökország nem fogadja el, hogy népirtásnak nevezzék az örmények ellen az első világháború idején elkövetett rémtetteket. Erdogan csütörtökön hangsúlyozta: a mai törökök elődei sohasem követtek el népirtást.