Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megszületett a hivatalos döntés a Resolute Supportról

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. december 4. 13:26

Meghozták a hivatalos döntést a NATO tagállamai és a küldetésben résztvevő további 14 ország, így 2015. január 1-jén elindulhat az „Eltökélt Támogatás” kódnevű nemzetközi misszió Afganisztánban – jelentette be Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

A jelenlegi nemzetközi művelet, az ISAF mandátuma az év végén lejár.

Stoltenberg nem mulasztotta el hangsúlyozni, hogy az új misszió immár nem teljesít harci feladatokat. A 12 ezer fősre tervezett nemzetközi kontingens tanácsadással, képzéssel, támogatással segíti majd az afgán fegyveres erőket.

A norvég főtitkár megjegyezte, hogy Afganisztán immár nem a nemzetközi terroristák búvóhelye, 350 ezer katona és rendőr szolgálja a biztonságot, ám a reformokat folytatni kell.

„Az afgán népnek most esélye van egy jobb jövőre, amiről saját maguk dönthetnek" – hangoztatta Jens Stoltenberg, aki emlékeztetett, hogy a misszió csak egy része a Kabulnak nyújtott támogatásnak, a szövetség az afgán védelmi erő finanszírozásából is részt vállal.

A sajtótájékoztatón Asraf Gáni afgán elnök mérföldkőnek nevezte a döntést, amellyel új szakaszba lép országa és a NATO partnersége.

Az afgán államfő egyúttal megragadta az alkalmat, hogy tisztelegjen azok előtt, akik áldozatot hoztak Afganisztánért és Afganisztánban, akik megsebesültek, életüket vesztették vagy veteránként hordozzák magukkal a nyomot, amelyet Afganisztán hagyott bennük.

A mi békénk és biztonságunk a globális békét és biztonságot is szolgálja – hangsúlyozta Gáni.

Az afgán elnök kijelentette, hogy a kabuli nemzeti egységkormány elkötelezett a reformok mellett, és elszánt, hogy tartani tudja az elmúlt két hónap intézkedéseinek tempóját.

„Nem akarunk terhet jelenteni a nemzetközi közösségnek. Mi, afgán vezetők vagyunk felelősek a sorsunkért" – fogalmazott az államfő, aki azt is közölte: országa nem akar helyettesítő háborúk és képzeletbeli eszmék összecsapásának helyszíne lenni. „Nem akarom gyermekek megnyomorított holttestét tartani a karjaimban. Nem akarok részvétnyilvánító telefonhívásokat bonyolítani gyászoló családokkal" – magyarázta Asraf Gáni.