Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megszületett a végleges békemegállapodás Mozambikban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2019. augusztus 3. 17:38

Filipe Nyusi mozambiki elnök és Ossufu Momade, a Mozambiki Nemzeti Ellenállás (Renamo) vezetője aláírta a végleges békemegállapodást.

Az egykori lázadó szervezet utolsó fegyveresei hetekkel Ferenc pápa látogatása és az immár politikai ellenfelek közötti megmérettetés,  az októberben esedékes általános választások előtt teszik le a fegyvert. Az első polgárháború vége után 27 évvel, a Renamónak a Gorongosa-hegységben lévő egykori katonai támaszpontján tartott aláírási ceremóniát a nemzeti televízió élőben közvetítette. Az aláírás után a két vezető kezet fogott és átölelte egymást.

A végleges békemegállapodás éveken át tartó tárgyalási folyamat lezárása, amit a Renamo 2018-ban elhunyt vezetője, Alfonso Dhlakama kezdeményezett. Ferenc pápa közölte, hogy a megbékélést kívánja szorgalmazni a 30 milliós lélekszámú dél-afrikai országban. A katolikus Sant’Egidio közösség is közvetített az 1992-ben véget ért polgárháború lezárásához vezető béketárgyalásokban, és az egyház azóta s a békét támogatta. Nyusi elnök rendszere eközben az ország északi részében dzsihadista lázadók ellen harcol. 2017 októbere óta több mint 250 halálos áldozata volt az összecsapásoknak.

Röviddel az egykori portugál gyarmat 1975-ben történt függetlenné válása után a Renamo 16 éven át harcolt a Mozambiki Felszabadító Front (Frelimo) vezette kormány ellen. Ez az 1 millió emberéletet követelő polgárháború 1992-ben ért véget. A Renamo ezután alakult át politikai párttá. 1994-ben írták alá Rómában a békeszerződést, amely alapján lehetőség nyílt a többpárti választásokra.