Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Merkel szerint a Hetek szükség esetén szigorítják az Oroszország elleni szankciókat

Szöveg: honvedelem. hu / MTI |  2015. június 9. 22:46

Angela Merkel szerint a Hetek szükség esetén szigorítják az Oroszország elleni szankciókat. A német kancellár a G7 csoport németországi csúcstalálkozója után mondta ezt. Kiemelte, a Hetek „az értékek és a felelősség közösségét” alkotják, és tagjai „nagy egyetértésben” vallják, hogy a Krím „nemzetközi jogot sértő bekebelezése” elítélendő.

A világ legfejlettebb iparú országait összefogó G7 csoport elítéli az ukrajnai Krím félsziget bekebelezését Oroszországba, és tagjai egyetértenek abban, hogy szükség esetén meg kell szigorítani az Oroszország elleni szankciókat – mondta a német kancellár hétfőn a G7 csoport németországi csúcstalálkozója után.
Angela Merkel a találkozó helyszínén, a bajor Alpokban fekvő Elmau kastélyszállónál tartott sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a Hetek „az értékek és a felelősség közösségét" alkotják, és tagjai „nagy egyetértésben" vallják, hogy a Krím „nemzetközi jogot sértő bekebelezése" elítélendő.

A Hetek „nem akarják" megszigorítani az Oroszország ellen az ukrajnai válságban végzett tevékenysége miatt elrendelt büntetőintézkedéseket, de szükség esetén készen állnak erre – mondta a kancellár.
Hangsúlyozta: a Hetek meggyőződése szerint a délkelet-ukrajnai válságövezetben kialakult helyzetet csak politikai eszközökkel, a minszki megállapodások alapján lehet rendezni.

Merkel kérdésre válaszolva elmondta, hogy „nem túl hosszan" tárgyaltak Oroszországról és valamennyi kérdésben nagy volt az egyetértés. „Más válsággócokról sokkal többet és sokkal intenzívebben beszéltünk" – tette hozzá a német kancellár.

Barack Obama amerikai elnök a találkozó után a hagyományoknak megfelelően külön tartott sajtótájékoztatóján kiemelte: a Hetek egyértelműen jelezték, hogy továbbra is a miniszki megállapodás betartására „szorítják" Oroszországot, és hajlandóak „további szankciókat" bevezetni, ha ez nem történik meg. Hozzátette: a válság rendezését akadályozza, hogy orosz katonai egységek hajtanak végre műveleteket Ukrajna keleti részén.