Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mogherini: az EU kiáll az iráni nukleáris megállapodás mellett

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2018. május 29. 10:03

Az Európai Unió (EU) kiáll az Iránnal kötött atomalku mellett, amely nem kizárólag gazdasági okok, hanem biztonsági érdekek miatt is fontos Európa számára – közölte Federica Mogherini május 28-án, hétfőn.

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az uniós külügyminiszterek brüsszeli ülését követően tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, az iráni nukleáris egyezmény felmondása nemcsak a régió, hanem Európa biztonságát is veszélyeztetné. Az EU és külügyminiszterei ismét kinyilvánították, hogy teljes mértékben kitartanak a megállapodás mellett mindaddig, amíg Irán is betartja az egyezményben vállalt kötelezettségeit – tette hozzá. Az unió pozitívan tekint a további tárgyalások elé, ugyanis nemzetközi vizsgálatok legújabb jelentései is megerősítették, hogy Irán teljes mértékben megfelel az egyezményben foglaltaknak – közölte.

Mint elmondta, a Venezuelával kapcsolatban megfogalmazott nyilatkozat elfogadásában egység mutatkozott a külügyminiszterek között, amelyben az unió számos szakember által csalásnak minősített elnökválasztás megismétlésére szólították fel az ország vezetését. Rámutattak, hogy az elnökválasztás nem volt sem szabad, sem tisztességes, nem tartották tiszteletben a politikai sokszínűség, az átláthatóság, a demokrácia, a jogállamiság követelményeit. Emellett célzott szankciókat is kilátásba helyeztek – tette hozzá.

Mogherini elmondta, a Gázai övezetben kialakult helyzettel kapcsolatban a külügyminiszterek egyetértettek abban, hogy a térségben tevékenykedő partnerekkel közösen azonnali cselekvésre van szükség a további áldozatok elkerülése, valamint a humanitárius segítségnyújtás biztosítása érdekében. A főképviselő a politikai párbeszéd fontosságára hívta fel a figyelmet azt hangoztatva, hogy az összecsapások az izraeli-palesztin békefolyamat hiányosságai miatt újultak ki, amelyet csak felerősített az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetése. Arra emlékeztetett, hogy az Európai Unió kitart azon álláspontja mellett, hogy támogatja a két államon (az Izrael mellett békében élő független palesztin állam létrehozásán) alapuló békés megoldást, amelynek része Jeruzsálem státusának tisztázása is.