Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Moszkva tagadja, hogy csapatok lennének Kelet-Ukrajnában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. november 14. 21:27

Határozottan cáfolta az orosz fegyverek és csapatok kelet-ukrajnai jelenlétéről szóló híreket november 13-án, csütörtökön az orosz külügyi szóvivő, rémlátomásnak minősítve mindazt, amit az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői erről állítanak.

Alekszandr Lukasevics kijelentette, hogy semmiféle orosz katonai erő nem lépte át az orosz-ukrán határt, azon keresztül semmiféle katonai mozgás nem történt. Hozzátette, hogy „nem voltak és nincsenek katonáink Ukrajna területén".

A szóvivő arra reagált, hogy az EBESZ megfigyelői azt állították, orosz harci eszközökből, harckocsikból, légvédelmi rendszerekből, tüzérségi és harci alakulatokból álló konvojok jutottak el a kelet-ukrajnai térségbe az oroszbarát szeparatisták támogatására.

A Reuters tudósítója kedden állítólag saját szemével látta, hogy egy járműoszlop ötven harci járművel és jelzés nélküli katonákkal a lázadók „erődítménye", Donyeck felé halad.

Philip Breedlove tábornok, a NATO európai főparancsnoka szerdán úgy fogalmazott: „az elmúlt két napon ugyanazt tapasztaltuk, mint amit az EBESZ megfigyelői."

Az orosz külügyi szóvivő szerint, akik mindezt állítják, „rémképeket" látnak csupán.

Nyilatkozatában Lukasevics „ellentámadásba" lendült, azzal vádolva a Nyugatot, hogy ezekkel az állításokkal tulajdonképpen saját lépéseiket akarják igazolni, ürügyre van szükségük nyomásgyakorlás céljából, saját geopolitikai érdekeiknek megfelelően.

A szóvivő szerint ezek a hamis vádaskodások – ha folyamatosan elhangzanak a média csatornáin – azt a benyomást kelthetik, mintha a minszki megállapodás és a politikai megoldást sürgető megannyi hangos nyilatkozat fabatkát sem érne. Márpedig – szögezte le Lukasevics – a minszki tűzszüneti megállapodás összeomlását nem szabad megengedni, mert az katasztrofális helyzetet teremtene Ukrajnában. A minszki egyezség megvalósítása jelentheti az egyetlen kiutat a válságból – hangoztatta.

Az EBESZ és a NATO ugyanezen a véleményen van, más kérdés, hogy a tűzszünet meg nem valósításáért éppen Moszkvát és a kijevi értesülések szerint az ukrán kormányerők ellen nagyobb szabású katonai konfrontációra készülő szeparatistákat teszik felelőssé.