Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Moszkva vitatja az áprilisi szíriai vegyi támadásról szóló jelentést

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. július 1. 18:17

Felettébb kétséges adatokon alapul a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) jelentése, amely szerint szaringázt vagy ahhoz hasonló anyagot vetettek be a Hán Sejkún szíriai város ellen április 4-én elkövetett vegyifegyver-támadás során – állapította meg június 30-i, pénteki közleményében az orosz külügyminisztérium.

Az OPCW nem nyilvános nyomozati jelentésének – melyet a Reuters megszerzett – fő megállapítása az, hogy a támadásnál szarint használtak. A jelentés a felelősség megállapítására nem tér ki, csak arra, hogy milyen vegyi anyagot használtak a támadásnál.

Az orosz külügyi tárca sajnálattal állapította meg, hogy a dokumentum következtetései továbbra is a szíriai ellenzéktől és egyéb „hírhedt civil szervezetektől" – ráadásul nem is a tragédia helyszínén, hanem valamely „szomszédos országban" – kapott, „felettébb kétséges" adatokon alapulnak. Ezért nem meglepő, hogy az OPCW különleges missziója által készített jelentés tartalma sok tekintetben „célzatos", és olyan benyomást kelt, mintha politikai megrendelésre készítették volna – olvasható a közleményben.

A nyugati országok álláspontja szerint a szíriai rezsim április 4-én mérgesgáztámadást hajtott végre Hán Sejkúnban a polgári lakosság ellen, aminek következtében több mint 90-en meghaltak. Az Egyesült Államok a vélelmezett vegyifegyver-támadásra megtorlásul április 7-én 59 Tomahawk robotrepülőgépet indított el a szíriai Sarját légi bázis ellen, ahonnan a feltételezések szerint a rezsim gépei a támadásra indultak.

Orosz álláspont szerint viszont a támadást a szíriai ellenzék egyik milíciája hajtotta végre, amely – orosz tisztségviselők szerint – azt a látszatot keltette, hogy a támadást a szíriai kormányerők követték el. Alekszandr Lavrentyev, az orosz elnök szíriai különmegbízottja szerint Moszkvának cáfolhatatlan bizonyítékai vannak arra vonatkozóan, hogy az április 4-i Hán Sejkún-i vegyifegyver-támadás provokáció volt.