Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NATO-főtitkár: jól halad a közös védelem költségeire vonatkozó vállalások teljesítése

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. június 30. 16:02

Jól halad a védelmi kiadások költségterheinek viselésére vonatkozó vállalások tagállami teljesítés – közölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a tagállamok védelmi minisztereinek június 29-i, csütörtöki brüsszeli találkozóján. Stoltenberg szerint Románia még az idén elérheti, sőt meg is haladhatja a megállapodásban szereplő két százalékos vállalást.

A főtitkár arra emlékeztetett, a NATO-tagállamok 2014-ben arról egyeztek meg, hogy bruttó hazai termékük két százalékát a védelmi kiadásokra szánják.
Elmondta tavaly a teljes kiadások több milliárd dollárral nőttek, de a védelemre szánt kiadások emelkedése ellenére eddig csak hat tagállam – Észtország, Görögország, Nagy-Britannia, Románia, Lengyelország és az Egyesült Államok – teljesítette vállalásait – mondta a főtitkár.

Kiemelte, 25 tagállam tett lépéseket annak érdekében, hogy védelmi kiadásai jelentősen növekedjenek, megközelítve a vállalt szintet. Románia mellett a jövő év folyamán Lettország és Litvánia is elérheti, sőt meg is haladhatja a két százalékos vállalás teljesítését. A többi tagállam esettében azonban továbbra is elmaradások mutatkoznak a tíz évben megállapított megvalósíthatóság terén – mondta.
A főtitkár hozzátette, a tehermegosztás nem csupán a kiadások növeléséről szól, hanem a képességfejlesztésről, a NATO küldetéseihez, műveleteihez és megbízatásaihoz való hozzájárulásról is. Arra emlékeztetett, hogy NATO-szövetségesek a májusi csúcstalálkozón kinyilvánították elkötelezettségüket amellett is, hogy a szavakat cselekvésre váltják, továbbá abban állapodtak meg, hogy tagállami tervet készítenek és mutatnak be a vállalások teljesítéséről, amelyben átlátható módon szerepelni fog, hogy a tervezett kiadások megfelelnek az egyeztetett védelmi céloknak.

A főtitkár arról is tájékoztatást adott, hogy az észak-atlanti szövetség jövő nyáron Brüsszelben tartja következő csúcstalálkozóját. Az ülés pontos időpontjáról a szövetség később dönt, de egy júliusi dátum valószínűsíthető – tette hozzá.