Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem lesz katonai akció Szöul beleegyezése nélkül a Koreai-félszigeten

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. augusztus 16. 21:16

Nem lehet katonai akció a Koreai-félszigeten Szöul beleegyezése nélkül, ugyanakkor a dél-koreai vezetés mindent el fog követni, hogy megakadályozzon egy háborút – jelentette ki augusztus 15-én, kedden Mun Dzse In dél-koreai elnök.

A Koreai-félszigeten csak Szöul dönthet katonai akcióról, más pedig nem határozhat ilyesmiről Dél-Korea hozzájárulása nélkül – hangsúlyozta Mun Dzse In televízióban közvetített beszédében, amelyet országának az 1910 és 1945 közötti japán uralom alól történt felszabadításának 72. évfordulója alkalmából mondott.

A dél-koreai kormány minden tőle telhetőt megtesz, hogy minden eszközzel elejét vegye egy háborúnak – ígérte.

Mun Dzse In ugyanakkor arra sürgette országa északi szomszédját, hogy térjen vissza a tárgyalóasztalhoz. Hangsúlyozta: a Phenjan elleni büntetőintézkedések egyedüli célja, hogy párbeszédre bírják a kommunista állam vezetését.

Az észak-koreai kormányhoz fordulva Mun Dzse In kiemelte: nemzetközi együttműködés és együttélés hiányában a gazdasági fejlődés lehetetlen. Úgy fogalmazott, hogy sötét jövő és nemzetközi izoláció várja Phenjant, amennyiben nem tér le eddigi útjáról.

A dél-koreai vezető szerint Phenjan nukleáris programjának befagyasztása jelenthetné az észak-koreai válság megoldásának kezdetét.

Mun Dzse In leszögezte: a rendezés csakis békés eszközökkel érhető el. Hozzátette: a szöuli és a washingtoni vezetés e tekintetben ugyanazon az állásponton van.

Észak-Korea és az Egyesült Államok ugyanakkor a múlt hét óta egymást fenyegeti katonai akcióval. Phenjan ugyanis akkor jelentette be, hogy fontolgatja négy ballisztikus rakéta indítását az Egyesült Államok külbirtokának számító Guam irányába.

Kedden pedig Kim Dzsong Un észak-koreai vezető úgy fogalmazott, hogy még egy ideig figyelemmel kíséri az Egyesült Államok cselekedeteit, mielőtt döntést hozna az ügyben.