Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem tudja visszafoglalni az iraki hadsereg Ramádit

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 8. 7:30

Sikertelen offenzívát hajtott végre az iraki hadsereg január 7-ére, keddre virradó éjszaka Ramádiban az iszlamista szélsőségesek ellen – közölték iraki biztonsági tisztségviselők.

Az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű dzsihadista szervezet visszaverte a hadsereg támadását, és továbbra is ellenőrzése alatt tartja a nyugat-iraki Ramádi déli körzeteit. Az éjszakai harcokban négy civil meghalt, és 14-en megsebesültek kórházi források szerint.

Az iraki hatóságok december végén felszámolták a kormányellenes tüntetők egy táborát Ramádiban. Néhány nap múlva erre válaszul az ILIÁ fegyveresei elfoglalták a város több negyedét, és ellenőrzésük alá vonták egész Fallúdzsát.

Núri al-Máliki iraki kormányfő utasította a hadsereget, hogy foglalják vissza a két várost a szélsőségesektől, egyúttal a régióban élő szunnita törzsi fegyvereseket is arra kérte, űzzék el maguk a „terroristákat", hogy elkerülhető legyen a katonai offenzíva.

Fallúdzsa körül kedden is gyülekeztek a biztonsági erők a város elleni átfogó támadásra készülve. A védelmi minisztérium egy szóvivője viszont azt közölte, hogy a hadsereg egyelőre nem indít offenzívát Fallúdzsa ellen, mert el akarják kerülni a vérontást a lakosság körében.