Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Német győzelem a NATO harckocsibajnokságán

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2016. május 18. 10:16

A Bundeswehr harckocsizói nyerték meg a Strong Europe Tank Challenge (SETC) versenyt, amely megmérettetést a NATO hosszú idő után élesztette újra Európában. A második helyen a dán csapat, míg a harmadikon a lengyelek végeztek.

http://www.haborumuveszete.hu/minden-ami-lo/nemet-gyozelem-a-nato-harckocsi-bajnoksagan
Az 1991 után, Nyugat-Európában újra megrendezett harckocsizók versenyén az Észak-atlanti Szerződés Szervezete hat tagállamának csapata képviseltette magát: Dánia, Németország, Olaszország, Lengyelország, Szlovénia és az Egyesült Államok Európában állomásozó egysége.

Dánia és Lengyelország Leopard 2A5, Németország Leopard 2A6, Olaszország Ariete, Szlovénia M-84, míg az Egyesült Államok M1A2 Abrams harckocsikkal képviseltette magát.
A versenyt a Bundeswehr és az USA Európában állomásozó erői közösen szervezték meg a bajorországi Grafenwöhr mellett található gyakorlótéren. A csapatok küzdelmének egyik célja volt a hidegháború után elvesztett képességek visszaállítása.

Ben Hodges tábornok, az Európában állomásozó amerikai erők parancsnoka elmondta, hogy a csapatok számára meghatározott feladatok között szerepelt többek között a harckocsik álcázása, amely napjainkban nem alapkiképzési feladat a NATO harckocsizó egységei számára.

Egy orosz katonai szakértő úgy nyilatkozott a NATO-versennyel kapcsolatban, hogy azt nehéz összehasonlítani az orosz harckocsibiatlonnal. A nyugalmazott ezredes elmondta, hogy az orosz verseny valamint a kanadai hadsereg által korábban, a NATO-erők számára szervezett hasonló erőpróbák összetettebbek voltak, több feladatot tartalmaztak.
„Tény azonban, hogy hosszú idő után ez volt az első ilyen jellegű viadal, korlátozott számú résztvevővel, mindenképpen meg kell várni, hogyan alakul a verseny jövője" – mondta Murahovszkij nyugállományú ezredes.

Szakértők rámutattak arra a tényre is, hogy a SETC-en részt vevő csapatok hivatásos katonákból álltak, míg az orosz harckocsibiatlon résztvevői sorozott, valamint vegyes személyzetekkel álltak rajthoz.