Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nuland: a tűzszünet megsértése a szankciók megszigorítását vonja maga után

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. március 5. 15:55

Barack Obama amerikai elnök és az európai vezetők megállapodtak abban, hogy megszigorítják a szankciókat, ha Oroszország továbbra is megsérti a minszki tűzszüneti megállapodást – jelentette ki március 4-i, szerdai kongresszusi meghallgatásán Victoria Nuland amerikai helyettes külügyi államtitkár.

„Figyelemmel kísérjük Minszk végrehajtását" – mondta Nuland a képviselőház külügyi bizottságában.

Szavai szerint az amerikai kormánynak aggályai vannak az elmúlt két nap alatt észlelt tüzérségi tevékenységgel kapcsolatban. Rámutatott, hogy a tűzszünet betartásának kérdése „hatással lesz" a szankciókkal és az Ukrajnának nyújtott biztonsági támogatással kapcsolatos megfontolásokra.

Nuland elmondta, Barack Obama még nem döntötte el, hogy küldjön-e fegyvereket Ukrajnának. A helyettes államtitkár kitért annak a kérdésnek a megválaszolása elől, hogy vajon a külügyminisztérium tett-e erre vonatkozó javaslatot az elnöknek.

A meghallgatáson kifogások hangzottak el a döntés halogatásával kapcsolatban. Republikánus és demokrata képviselők egyaránt amellett foglaltak állás, hogy az Egyesült Államok szállítson védelmi fegyvereket Ukrajnának.

Martin Dempsey tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke kedden a washingtoni szenátus fegyveres erők bizottságában kijelentette: a leghatározottabban amellett van, hogy az Egyesült Államok szállítson fegyvereket Ukrajnának, méghozzá a NATO keretén belül, mert „(Vlagyimir) Putyin (orosz elnök) végső célja a NATO megosztása".