Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Olaszország humanitárius-katonai missziót indít be a Földközi-tengeren

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. október 15. 14:23

A római kormány október 15-től, keddtől hajóblokáddal és az afrikai-olasz partok közötti tengerszakasz szünet nélküli ellenőrzésével akarja megállítani az emberkereskedők illegális bevándorlókkal teli hajóit az újabb tragédiák elkerülésére.

A humanitárius-katonai misszió elindítását hétfőn bejelentő Enrico Letta olasz miniszterelnök úgy fogalmazott: „Olaszország számára elfogadhatatlan, hogy a Földközi-tenger temetővé váljon!".

Letta hangsúlyozta, hogy a Földközi-tenger nyugati medencéjét vízen és levegőben is folyamatos ellenőrzés alatt akarják tartani az utóbbi tíz napban történt, több mint háromszáz illegális bevándorló életét követelő hajószerencsétlenségek elkerülésének érdekében.

A Mare Sicuro (Biztonságos Tenger) nevű misszióban az olasz haditengerészet és légierő 1500 katonája vesz részt. Egymást váltva naponta ötszázan lesznek jelen az Afrika és a délolasz partok, Lampedusa és Szicília közötti vizeken. Hat hadihajóval, négy helikopterrel és négy repülőgéppel napi huszonnégy órában pásztázzák majd végig az emberkereskedők hajói által használt útvonalakat. A misszióban részt vesznek az illegális bevándorlást eddig felügyelő olasz kikötőkapitányságok és a pénzügyőrség gyorshajói is. Ezzel Olaszország megháromszorozza a Földközi-tengert eddig ellenőrző hadihajóinak számát.

„Olasz kezdeményezésről van szó, amelynek költségei jelentős terhet képviselnek a fegyveres erők számára" – hangoztatta Mario Mauro védelmi miniszter.

Hangsúlyozta, hogy Olaszország ezzel a misszióval megtette az első lépést az illegális bevándorlás problémájának megoldására. A következő lépést Róma az Európai Uniótól várja az október 24-25-i EU-csúcstalálkozón.

A Corriere della Sera című olasz napilap hétfői adatai szerint idén januártól október 12-ig 34 ezer illegális bevándorló érkezett Málta és Itália partjaira, többségük szíriai, eritreai és szomáliai volt. Húszezren Líbiából keltek útra, a többiek Egyiptom, Görögország, Törökország partjairól.

A tengeri misszióval egy időben az olasz belügyminisztérium küldöttsége Líbiában tárgyal az innen induló csoportok megállításáról. A belügyi tárca hangsúlyozta, hogy az illegális bevándorlással és az emberkereskedelemmel szembeni közös fellépést a bizonytalan líbiai belpolitikai helyzet is megnehezíti.