Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Öngyilkos merénylők robbantottak Kabulban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2018. június 4. 20:32

Legalább 14 ember meghalt, 17 megsebesült, miután június 4-én, hétfőn öngyilkos merénylő robbantott Kabulban afgán vallási vezetők tanácskozásának közelében, egy másik helyszínen pedig ugyancsak öngyilkos merénylet történt – közölték biztonsági tisztviselők.

Az említett megbeszélésen résztvevők a terrorizmus elítélésére gyűltek össze Afganisztán fővárosában, megvitatva a béke megteremtésének lehetőségeit. A merénylő akkor hozta működésbe a nála lévő pokolgépet, amikor a résztvevők a rendezvénynek helyet adó épületből kezdtek kiáramlani. Nem sokkal később, Kabul ötödik rendőrségi körzetében egy további öngyilkos merényletet követtek el – írta a Pazsvok helyi hírügynökség.

Egyelőre egy szervezet sem jelentkezett a merénylet elkövetőjeként. A támadás azt mutatja, hogy tovább súlyosbodik a biztonsági helyzet az országban az október 20-ra tervezett parlamenti és önkormányzati választások előtt.

Az elmúlt hónapokban többtucatnyi ember halt meg bombamerényletekben a fővárosban, még a muzulmán böjti hónap, a ramadán idején is. A múlt héten, szerdán lőfegyverekkel és aknavetőkkel felszerelkezett emberek indítottak támadást a belügyminisztérium rendkívüli módon megerősített negyede ellen, ahol mintegy kétórás tűzharcot vívtak a biztonsági erőkkel. Tíz merénylő és egy rendőr meghalt. Áprilisban két öngyilkos merényletben legkevesebb 26 ember vesztette életét, közte 9 újságíró. Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta a felelősséget több korábbi támadásért Kabulban, bár a biztonsági tisztviselők szerint számos rajtaütést valószínűleg a tálibokkal szoros kapcsolatban álló Hakkani terrorhálózat követhetett el.

A tálibok azt az iszlám kormányzati rendszert akarják ismételten bevezetni az országban, amely addig volt érvényben, amíg el nem űzték őket a hatalomból az Egyesült Államok által támogatott erők 2001-ben.