Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz delegáció érkezett Kairóba a katonai együttműködés előmozdítására

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. október 29. 14:36

Az orosz-egyiptomi katonai kapcsolatok erősítése céljával delegáció érkezett Kairóba október 28-án, hétfőn az orosz katonai titkosszolgálattól.

Az orosz küldöttséget a kairói repülőtéren fogadó egyiptomi tisztségviselők a dpa hírügynökségnek azt mondták, hogy a moszkvai delegáció látogatása során a „kiképzés, a fegyverkezés és az információcsere" területén folytatandó együttműködésről fog tárgyalni.

Washingtonban feltehetően aggodalommal figyelik ezt a fejleményt. Az Egyesült Államok nemrég úgy döntött, hogy megvonja az Egyiptomnak nyújtott katonai és gazdasági segély egy részét, válaszul arra, hogy a Mohamed Murszi volt iszlamista elnök júliusi elmozdítása után hatalomra került új kormány vérbe fojtotta a Muzulmán Testvériség híveinek tüntetéseit. Kairó az amerikaiak lépésére reagálva egyértelművé tette: nem enged az amerikai nyomásnak, és „a nemzetbiztonság terén felmerülő szükségleteinek kielégítéséhez" akár Moszkva segítségét is igénybe veheti.

Az 1950-es és 1960-as években Gamal Abdel Nasszer elnöksége alatt az egykori Szovjetunió és Egyiptom fontos stratégiai partnerek voltak. Később, Anvar Szadat és Hoszni Mubarak elnöksége idején Kairó Washington felé fordult, és a több évtizedes szoros kötelék eredményeként – a támogatás most bejelentett korlátozása előtti állapot szerint – a Fehér Ház évente 1,55 milliárd dollárral segítette Egyiptomot, ebből 1,3 milliárd katonai, 250 millió pedig gazdasági segély.

A Sunday Times of London című brit lap vasárnap arról írt, hogy az egyiptomi-amerikai együttműködés megakadását kihasználva Vlagyimir Putyin orosz elnök arra készül, hogy hamarosan Egyiptomba látogat. A lap szerint az oroszok céljai között szerepelhet, hogy hozzáférést szerezzenek Földközi-tengeri kikötőkhöz, miután nem kizárt, hogy – Bassár el-Aszad szíriai elnök esetleges bukása után – elveszítik a szíriai Tartúszban működő egyetlen bázisukat a térségben.