Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Oroszbarát katonák vették át az ellenőrzést a kercsi kompkikötő fölött

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. március 3. 22:26

Oroszbarát katonák vették át az irányítást a szűk Kercsi-szoros krími oldalán lévő kompkikötő fölött – jelentette március 3-án hétfőn, forrásmegjelölés nélkül az AP amerikai hírügynökség.

A hírügynökség szerint félő, hogy Moszkva további katonai erőt akar a Fekete-tengeri félszigetre vezényelni, miközben a Nyugat azon tanakodik, hogy miként reagáljon az orosz erők ukrán területre történt behatolására.

Az Ukrajnához tartozó félszigetet a dél-oroszországi Krasznodari területtől elválasztó szoros a kercsi kompátkelőnél alig néhány kilométer széles.

A kercsi kompkikötőt hétfő reggel óta irányító katonák nem voltak hajlandók azonosítani magukat, de oroszul beszéltek, és az őket szállító járműveknek orosz rendszáma volt – írta az AP, de egyéb részlet nem derült ki a tudósításából.

Közben orosz páncélozott járművek határ menti csapaterősítéséről számoltak be ukrán határőrök hétfőn ugyanonnan, a Krím félsziget keleti csücskéből.

A csapatmozgást a szűk Kercsi-szoros Oroszországhoz tartozó túlpartján (Kerccsel szemben), az ottani kompkikötő közelében észlelték a határőrség közleménye szerint – írja a Reuters.

Hétfőn újabb orosz hajók érkeztek a Krím déli csücskén lévő Szevasztopol kikötőjébe, más hajók pedig cirkálnak az orosz Fekete-tengeri Flotta támaszpontjaként szolgáló Szevasztopol előtt. Az orosz erők közben egyes krími körzetekben blokkolják a mobil távközlési szolgáltatásokat – tette hozzá az ukrán határőrség szóvivője.