Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pakisztán ágyúzással vádolta Indiát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. augusztus 13. 15:47

Pakisztán augusztus 12-én, hétfőn azzal vádolta Indiát, hogy ágyúzta a területét, és megölt egy polgári lakost a kasmíri határ mentén, ahol a közelmúltban ismét feszültté vált a viszony a két ország között.

Pakisztáni állítás szerint az indiai hadsereg az éj leple alatt „indokolatlan támadást" indított három határ menti szektorban. Indiai tisztek ugyanakkor azt állították, hogy az ágyúzással pakisztáni lövésekre válaszoltak, és kizárólag katonai célpontokat támadtak.

A túlnyomó többségében muzulmánok lakta Kasmír fel van osztva a többségében hinduk lakta India és a zömmel muzulmán lakosú Pakisztán között. Az immár atomhatalommá vált két ország – 1947 óta, vagyis India függetlenné válása és Pakisztán megalakulása óta három háborút vívott egymással, ebből kettőt Kasmírért.

A 2003-ban megkötött tűzszünet ellenére gyakran előfordulnak kisebb fegyveres összetűzések a területen, a múlt kedden történt egyik rajtaütés óta azonban az átlagosnál jóval feszültebb a helyzet a régióban.

India szerint pakisztáni katonák átléptek a határon és megöltek öt indiai fegyverest, Iszlámábád azonban tagadja ezt.

Megfigyelők szerint az erőszak a kasmíri békefolyamatot is veszélybe sodorhatja. A két ország a megfeneklett béketárgyalások mielőbbi újraindítását, valamint egy szeptemberi miniszterelnöki csúcstalálkozó tető alá hozását tervezte, de elemzők attól tartanak, hogy az újabb tűzpárbajok akadályozhatják az óvatos közeledést.