Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rakétákkal szerelnek fel egy észak-koreai tengeralattjárót

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. január 9. 19:40

Észak-Korea rakétákkal szereli fel egy tengeralattjáróját, így a világtól elzárkózva élő kommunista diktatúra újfajta fenyegetést jelenthet a szomszédos országokra és az Egyesült Államok kelet-ázsiai támaszpontjaira – közölte egy amerikai kutatóintézet január 8-án, csütörtökön.

A tavaly december 18-án készült felvételek szerint egy Szinpo város kikötőjének dokkjában álló tengeralattjáró tornyán egy nagy nyílás látszik, amely valószínűleg rakétaindító-csöveket rejthet, bár azt a fotók alapján nem lehet eldönteni, hogy pontosan milyen rakéták kilövésére lehet képes a hajó – írta a Johns Hopkins Egyetem nemzetközi kapcsolatok tanszékének Korea-kutató intézete által működtetett 38 North című honlap.

A jelentés arról is beszámol, hogy az utóbbi fél évben fejlesztéseket végeztek a szinpói haditengerészeti támaszpont közelében lévő, rakétakísérletekhez használt létesítményeken.

Észak-Koreának már jelentős arzenálja van földről indítható rakétákból, és a dél-koreai védelmi minisztérium kedden közölt jelentése szerint Phenjan nagy hatótávolságú rakétái elérhetik az Egyesült Államok kontinentális területét is.

A dokumentumban egyúttal arról is beszámol, hogy Észak-Korea jelentősen csökkentette nukleáris fegyvereinek méretét 2006-os első atomrobbantása óta. Arról megoszlanak a szakértői vélemények, hogy az ország milyen közel járhat ahhoz, hogy nukleáris robbanófejeket állítson elő rakétáihoz.

Phenjan tengeralattjáróinak rakétákkal való felszerelése növelné a kommunista diktatúra jelentette fenyegetést Dél-Koreára, Japánra és az Egyesült Államok kelet-ázsiai katonai bázisaira nézve, ugyanakkor ezen csapásmérő képesség fejlesztése igen drága és időigényes – közölte Joe Bermudez, 38 North-on megjelent elemzés szerzője.

Mindazonáltal szakértők szerint az észak-koreai tengeralattjáró-flotta jellemzően igen öreg, elmaradott technológiájú, és ebből fakadóan támadás esetén viszonylag védtelen hajókból áll.

Az Egyesült Államok egy hete súlyosbította a Phenjanra kivetett szankciókat, válaszul az észak-koreai vezetőt, Kim Dzsong Unt gúnyoló amerikai filmvígjáték miatt a Sony Pictures filmforgalmazó cég ellen indított november végi számítógépes támadásra, amit az Egyesült Államok a phenjani kormánynak tulajdonít.