Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rasmussen: korai még a következő NATO-főtitkár személyéről gondolkodni

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. május 25. 22:16

Korainak nevezte a következő NATO-főtitkár személyéről felröppent sajtótalálgatásokat Anders Fogh Rasmussen, az észak-atlanti szövetség főtitkára május 24-én, pénteken Bukarestben, miután megbeszélést folytatott Traian Basescu román államfővel.

A találgatásokat Victor Ponta román miniszterelnök indította el: április végén azt valószínűsítette, hogy a következő NATO-főtitkár a frissen csatlakozott országok valamelyikéből kerül majd ki, ami szerinte „egyértelműen" Lengyelországot vagy Romániát jelentheti.

A bukaresti sajtó szerint Mircea Geoana volt román külügyminiszter lobbizik azért, hogy jövőre a NATO élére kerüljön.

Basescu pénteki sajtóértekezleten kijelentette: Rasmussen mandátumából több mint egy év van még hátra, és Románia semmilyen diplomáciai lépést nem tett a NATO-főtitkári poszt megszerzésének érdekében.

Rasmussen azt hangsúlyozta Bukarestben: a NATO kapuja nyitva marad, és a szervezet bátorítja azokat az országokat, amelyek csatlakozni szeretnének, hogy tegyék meg a belépési feltételek teljesítéséhez szükséges erőfeszítéseket.

A NATO-főtitkár tájékoztatta bukaresti vendéglátóit a felvételüket kérő országokkal, Bosznia-Hercegovinával, Örményországgal, Montenegróval és Macedóniával áprilisban folytatott miniszteri egyeztetésről – közölte a pénteken a román külügyminisztérium.

Rasmussen elkötelezett szövetségesnek nevezte Romániát, és köszönetet mondott az afganisztáni és koszovói NATO-missziókban való politikai és katonai szerepvállalásáért. Kifejtette: amikor költségvetési gondok vannak, nem könnyű pénzt fordítani a védelemre, ezért fontos döntésként üdvözölte, hogy Románia növelni akarja a védelemre fordított költségvetését, amely a tervek szerint 2016-ig eléri a GDP két százalékát. Erre egyébként Románia a NATO-val aláírt csatlakozási szerződésben is kötelezettséget vállalt.

A NATO-főtitkár Victor Ponta miniszterelnökkel, valamint a román védelmi és külügyi tárca vezetőivel is találkozott Bukarestben. Megbeszélésük témái között egyebek között szó esett az európai rakétavédelmi rendszer kiépítéséhez való román hozzájárulásról.

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár bukaresti látogatása előtt néhány nappal a nemzetközi titkárság egyik osztályvezetőjévé nevezte ki Sorin Ducaru román NATO-nagykövetet.