Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ráuntak a dzsihádra, hazatérnének Ausztráliába

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. május 19. 23:53

Három, gyaníthatóan Szíriában az Iszlám Állam (IÁ) oldalán harcolt ausztrál állampolgár kezdett titokban puhatolózni a canberrai kormánynál arról, hogy mire számíthat hazatérése esetén. Ügyvédjük, Robert Stary azzal érvel, hogy a megtért bűnösök segíthetnének kiábrándítani a dzsihádból a radikalizálódó ausztráliai muzulmán fiatalokat.

„Aki külföldre megy, hogy csatlakozzon terrorista szervezethez, azt visszatérésekor letartóztatjuk, bíróság elé állítjuk és börtönbe csukjuk, mert az ausztrál emberek biztonságot akarnak hazájukban, márpedig az, aki terrorista volt külföldön, könnyen terroristává válhat belföldön is" – jelentette ki Tony Abbot miniszterelnök kizárva, hogy felmentést kaphatnak a visszatérők, sőt arra figyelmeztetett, hogy veszélyt jelenthetnek Ausztráliára.

Az ausztrál kormány gyakorlata az, hogy érvényteleníti a terroristagyanús emberek útlevelét. Nem engedi külföldre a potenciális ausztrál dzsihadistákat, és hazatérni sem azokat, akik a dzsihádra ráuntak.

Ausztrália belbiztonsági szervei szerint harminc ausztrál térhetett haza a szíriai harcmezőkről, ám bizonyítékok híján nem állíthatók bíróság elé terrorizmus vádjával. Becslések alapján legfeljebb 250 ausztrál csatlakozott az Iszlám Államhoz Irakban és Szíriában.