Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rekordot döntött az amerikai fegyverexport

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. szeptember 1. 10:24

Soha nem látott összegre, 66,3 milliárd dollárra nőtt az idei amerikai fegyverexport, s már többszörösen meghaladja a tavalyi, ugyancsak rekordnak számító kivitelt.

Az amerikai kongresszus illetékes hivatala közölte augusztus 30-án, csütörtökön legfrissebb összegzésében, hogy a fegyverkiviteli program történelme során sohasem adtak el ilyen nagy összegben fegyvereket külföldön, mint az idei, szeptember 30-án véget érő pénzügyi évben. Az összeg majdnem a triplája a tavalyinak, amely ugyancsak rekordszám volt.

Nagyon jelentős tétel volt az idei amerikai exportban a Szaúd-Arábiával kötött 29,4 milliárd dolláros üzlet, amelynek

keretében az Egyesült Államok nyolcvannégy Boeing F-15SA típusú vadászgépet ad el a közel-keleti királyságnak, és korszerűsíti a szaúdi légierő hetven F-15-ös vadászgépét. Ha azonban ezzel az összeggel nem számolnánk, az idei fegyverexport így is nagyságrenddel nagyobb lenne a 4,8 milliárdos orosz vagy a 4,4 milliárd dolláros francia exportnál.

Az amerikai fegyverexport a világ fegyverexportjának közel nyolcvan százalékát teszi ki. Szaúd-Arábián kívül az Egyesült Államok az Egyesült Arab Emírségekbe, Irakba, Ománba, Indiába és Thaiföldre szállít sok fegyvert.