Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rendkívüli készültség Hszincsiangban a 2009-es zavargások évfordulóján

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. július 5. 21:50

Évek óta a legnagyobb erőket mozgósítva őrzik a rendet hivatásos és civil biztonságiak az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm terület székhelyén és több térségi városban a 2009. július 5-i súlyos etnikai zavargások negyedik évfordulóján – jelentette a kínai média július 5-én, pénteken.

Urumcsi belvárosának útkereszteződéseiben rendőrautók állnak, állig felfegyverzett rendőrök posztolnak, a területet a különleges egységek terepruhás, rohamsisakos fegyveresei vigyázzák. A nagy bazár kinyitott, de állítólag az átlagosnál kevesebb a vásárlók, különösen a turisták száma.

A különleges készültségnek, a napi 24 órás járőrszolgálatnak az oka, hogy az elmúlt hetekben több tucat, sok halálos áldozattal járó zavargás tört ki a régióban. A hatóságok a napokban tették közzé 11 körözés alatt álló, terrorizmussal gyanúsított ember adatait. A lista 2011 júniusától a mai napig készült.

A nyomravezetőknek 50 ezertől 100 ezer jüanig (3,7 millió forintig) terjedő összeg üti a markát.

A helyi kormányzat csütörtöki közleménye szerint néhány bűnöző önként feladta magát. A terület párttitkára a helyi lapban ismét leszögezte, hogy minden terrorcselekményt csírájában elfojtanak.

A Global Times című angol nyelvű napilap pénteken emlékeztet a négy évvel ezelőtti, etnikai természetű zavargásokra, amelyekben 197-en, többségükben han kínaiak haltak meg és körülbelül 1700-an megsebesültek.

A lap megállapítja, hogy a 2009-es eseményeket a müncheni központú Ujgur Világkongresszus nevű szervezet tervelte ki, s az évfordulóra megemlékezéseket szervezett szerte a világon, elsősorban a kínai külképviseletek elé.

A Global Times szakértői szerint a külföldi szeparatista erők és a geopolitikai változások miatt fokozódik a közbiztonsági veszély Hszincsiangban.

Egy terrorelhárító úgy nyilatkozott, hogy a legnagyobb – közvetlen – veszélyt az iszlám állam megalapítására törekvő Kelet Turkesztáni Iszlám Mozgalom (ETIM) jelenti, amelyet az ENSZ 2002 óta terrorszervezetként tart nyilván.

Li Vej szakértő szerint a muszlim vallású ujgurok hazájában, a körülbelül két törökországnyi Hszincsiangban jelenleg nem működik szervezett szeparatista csoport, de vannak terrorista bandák, amelyek szoros kapcsolatban állnak külföldiekkel.

Csao Vej-ming, a közép-ázsiai tanulmányok sanghaji központjának igazgatója úgy véli, a nemzetközi erők 2014-es afganisztáni kivonásának következményeképpen számítani kell a terroristák és a szélsőséges szervezetek Közép-Ázsiába és Hszincsiangba történő beszivárgására.