Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rendőrök csaptak össze a tálibokkal Baglán tartományban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. augusztus 13. 13:26

Egy rendőr meghalt, kettő pedig maradandó sérüléseket szenvedett a tálibokkal való összecsapás során a Kabultól 160 kilométerre északra lévő Baglán tartományban, ahol márciusig a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportja (PRT) tevékenykedett.

„A rendőrök helyi idő szerint augusztus 11-én, vasárnap késő éjjel csaptak össze tálib fegyveresekkel Baglán tartományban, miután az iszlamisták tüzet nyitottak egy rendőrségi járőrre – közölte Szajed Mire rendőrkapitány a Hszinhua kínai állami hírügynökséggel.

A tálibok egy rendőrt megöltek, kettőt megsebesítettek.

Az biztos, hogy az összecsapásnak a tálibok részéről is voltak halálos áldozatai, azonban a jelentés nem tartalmazott pontos számokat.

A tálibok az úgynevezett „tavaszi offenzíva" májusi meghirdetése óta tovább fokozták a kormány elleni harcukat.

Magyarország 2006 októberétől működtetett tartományi újjáépítési csoportot az Afganisztán északi részén fekvő Baglán tartományban. 
A tavaszi magyar kivonulás része volt a nemzetközi közösség fokozatos távozásának, ugyanis a NATO vezette nemzetközi erők (ISAF) 2014 végén befejezik küldetésüket, és kivonják harci erőiket a közép-ázsiai országból. Az ISAF fokozatosan, tartományról tartományra haladva adja át az afgán kormányerőknek a biztonság fenntartásáért viselt felelősséget. Ezzel együtt – ahogy abban a tavalyi chicagói NATO-csúcson is megállapodtak – a nemzetközi haderő 2014-es kivonulása után sem hagyják magára Afganisztánt.