Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Robbanás egy afganisztáni iszlám iskolában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. május 10. 7:57

Robbanás történt május 9-én, kedd reggel a kelet-afganiszáni Parván tartomány egyik iszlám iskolájában, életét vesztette nyolc diák, illetve az iskola egyik tanára, aki egyben helyi vallási vezető is volt – jelentette a Tolo News afgán hírügynökség. A hírportál első jelentése még kilenc halottról szólt.

A robbanás a Kabultól 55 kilométerre északra fekvő tartományi székváros, Csarikar egyik vallási iskolájának (medresze) termében történt, miközben a diákok odabent voltak. Meghalt Abdul Rahmi Sah Hanafi, a tartományi vallási elöljárókat tömörítő ulématanács vezetője, aki előadást tartott a diákoknak. Nyolc diák megsebesült, őket egy közeli kórházba szállították. Néhányan közülük válságos állapotban vannak.

Más részletek egyelőre nem ismertek. Nem tudni, hogyan került pokolgép az osztályba, és ki hozta működésbe. Egyetlen szervezet sem jelentkezett elkövetőként, a tálib lázadók sem, jóllehet a kabuli tisztségviselők gyakran őket teszik felelőssé az ilyen támadásokért.

A tizenhatodik éve tartó afgán fegyveres konfliktus továbbra is szedi áldozatait a polgári lakosok körében. Az ENSZ ottani missziójának összegzése szerint az idei év első három hónapjában 715 civil halt meg és 1460 sebesült meg a fegyveres viszályhoz köthető incidensekben. A civilek 62 százalékának haláláért a tálibok és más felkelőcsoportok tehetők felelőssé, míg 21 százalékuknak a halála a biztonsági erők tevékenységével hozható összefüggésbe. A halálesetek 17 százaléka nem köthető egyik félhez sem, de ide sorolják azokat az eseteket is, amikor fel nem robbant háborús lövedékek vagy aknák okozták a polgári lakosok halálát.