Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Robbanások voltak Jakartában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. január 14. 7:33

Több robbanás volt január 14-én, csütörtökön az indonéziai főváros, Jakarta központjában, az első értesülések szerint legalább három ember életét vesztette. Lövéseket is lehetett hallani.

Az ENSZ jakartai irodája előtt nagy erejű robbanás volt, majd további detonációkat és fegyverropogást lehetett hallani a világszervezet egyik regionális képviselője, Jeremy Douglas Twitter-bejegyzése szerint.

Sajtóértesülések szerint összesen hat robbanószerkezet lépett működésbe. Rendőrségi források szerint legalább egy robbanást öngyilkos merénylő idézett elő. Az egyik robbanás helyszíne egy Starbucks kávézó volt, egy másik egy bevásárlóközpont közelében történt.

Indonéz elnök: terrorcselekmény történt

Terrorcselekménynek minősítette Joko Widodo indonéz elnök a Jakartában csütörtökön végrehajtott támadást.
Az indonéz főváros központját több robbanás rázta meg, és lövéseket is hallani lehetett a belvárosban. A támadásban egy rendőrségi szóvivő szerint legalább hat ember meghalt, köztük három rendőr.

Az indonéz államfő megszakította jávai hivatalos útját, hogy visszatérjen a fővárosba. Emellett arra utasította az ország biztonsági erőit, hogy fogják el az elkövetőket.

1596007205

Nem tud magyar áldozatról a magyar nagykövetség

A jakartai magyar nagykövetségnek nincs tudomása arról, hogy volna magyar állampolgárságú áldozata a csütörtöki terrorista támadásnak az indonéz főváros központjában.
A nagykövetség úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy hat áldozatról – három rendőrről és három civilről – tudnak, a sérültek száma pedig még tisztázatlan.

A jakartai rendőrkapitányság szóvivője megerősítette, hogy csütörtökön helyi idő szerint 10.45-kor robbantások történtek a Sarinah bevásárlóközpont előtt található rendőrposztnál. Nem öngyilkos merénylet történt, hanem az elkövetők gránátokat dobtak el mozgó motorkerékpárokról. Összesen hat robbanásról számolt be szóvivő.
A robbantások után a nagy erőkkel a helyszínre vonuló rendőrség és a különleges alakulatok tűzpárbajba keveredtek a feltételezett elkövetőkkel, akik egy színházban sáncolták el magukat. A rendőrség megkezdte a Thamrin sugárúton található Skyline épület kiürítését.

Jakartában és környékén mintegy száz magyar állampolgár él, illetve tartózkodik. A nagykövetség folyamatosan próbálja őket elérni, és telefonon értesíteni. Felhívják a figyelmüket az esetre, és kérik őket, vegyék fel a kapcsolatot családtagjaikkal, illetve lehetőség szerint maradjanak otthonukban, szálláshelyükön.

Magyarország támogatását fejezi ki Indonéziának

Magyarország bizonyos abban, hogy a demokráciaépítés terén példaértékű utat megtett Indonézia megbirkózik a terrorizmus veszélyével, felkutatja és felelősségre vonja az elkövetőket, és folytatja az ország látványos gazdasági és társadalmi fejlődését eredményező munkát. Ehhez Magyarország támogatását fejezi ki a világ legnagyobb muzulmán többségű országa vezetésének és népének – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) csütörtökön az MTI-vel.

Közleményükben azt írták: a magyar kormány mély megdöbbenéssel és aggodalommal értesült a Jakarta központjában elkövetett robbantásos merényletekről.
Kiemelték: „Magyarország mélységesen elítéli a világ egyre több térségét sújtó, politikai és vallási köntösben megjelenő, esztelen terrorizmust, amelyeknek ártatlan emberek esnek áldozatul nemzeti és vallási hovatartozástól függetlenül".
A magyar kormány részvétét és szolidaritását nyilvánítja ki az áldozatok hozzátartozóinak, Indonézia kormányának és népének e nehéz pillanatban – tették hozzá.

Az indonéz főváros központjában csütörtökön ismeretlenek kézigránátokkal megtámadtak egy rendőrségi ellenőrzőpontot, majd tűzharcba bocsátkoztak a helyszínre érkező rendőrségi erősítéssel. A rendőrök végül uralmuk alá vonták a helyzetet. Az incidensben az al-Dzsazíra arab hírtelevízió szerint tizenhét ember – hét civil, öt rendőr és öt merénylő – halt meg.
A csütörtöki támadás kitervelőjeként, illetve elkövetőjeként egyelőre egyetlen szervezet sem jelentkezett. Az indonéz hírszerzés vezetője szerint egyelőre nincs arra utaló jel, hogy a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet állna a jakartai terrortámadás mögött.

1596007205

Két civil áldozat mellett öt támadó is meghalt

A holland külügyminisztérium közölte, hogy a merényletben súlyosan megsebesült egy holland állampolgárságú ENSZ-alkalmazott. Bert Koenders külügyminiszter szigorúan elítélte a támadást.
Az indonéz hatóságok közlése szerint két civil halt meg a támadásban, egy indonéz és egy holland állampolgár. Egyelőre nem világos, hogy ugyanarról a hollandról van-e szó, mint akit Hága említett.
Az indonéz Metro tévé a rendőrségre hivatkozva pedig azt jelentette, hogy a halálos áldozatok között van egy kanadai férfi is.
A bevásárlóközpont közelében, amely előtt a támadás kezdődött, és amelynek mozijában később a tűzpárbaj lezajlott a rendőrség és a támadók között, az ENSZ-nek több irodája is van.

A legfrissebb indonéz hatósági jelentés szerint a két civil áldozat mellett öt támadó is meghalt. Egy korábbi jelentésben sokkal nagyobb szám szerepelt a halottakat illetően: az al-Dzsazíra arab hírtelevízió azt jelentette, hogy 17 ember – hét civil, öt rendőr és öt merénylő – vesztette életét.
A legfrissebb jelentés szerint a sebesültek száma tíz, és van köztük egy algériai állampolgár.
A jakartai merénylet hatására a szomszédos Malajzia hatóságai megemelték az országban a terrorfenyegetettség szintjét.

Az Iszlám Állam vállalta magára a támadást

Az Iszlám Állam (IÁ) hajtotta végre a csütörtöki jakartai merényletet – állítja a dzsihadista szervezethez közel álló Aamaak hírügynökség.
„Az Iszlám Állam harcosai hajtottak végre fegyveres támadást ma délelőtt az indonéz fővárosban, külföldieket és az őket védő biztonsági erőket célba véve" – olvasható az Aamaak Telegram nevű csatornáján kiadott közleményben.

Ezzel szinte egy időben a jakartai rendőrség vezetője sajtóértekezletén közölte: „bizonyosan az Iszlám Állam áll a támadás mögött". Bahrun Naim, az IÁ egyik indonéz fegyverese, akiről feltételezhető, hogy Szíriában van, „már egy ideje tervezte ezt" – mondta Tito Karnavian rendőrkapitány.

Az IÁ közölt egy rejtélyes figyelmeztetést a csütörtöki jakartai merénylet előtt – közölte az indonéz rendőrség szóvivője egy helyi rádióadónak nyilatkozva. A figyelmeztetés úgy szólt, hogy „lesz Indonéziában egy koncert, amely bekerül a nemzetközi hírek közé" – mondta a szóvivő. „Erős a gyanú, hogy a jakartai merénylet egy olyan szervezet tette volt, amely kapcsolatban áll az IÁ-val. E pillanatban úgy látjuk, hogy a csoport a párizsi terrortámadásokat akarta lemásolni" – tette hozzá, utalva a két hónappal ezelőtti párizsi támadásokra.

Decemberben számos merényletkísérletet hiúsított meg az indonéz rendőrség, és ezek között voltak olyanok, amelyek az IÁ-hoz voltak köthetők. Szíriában és Irakban több száz indonéz csatlakozott a dzsihadista szervezethez.

1596007206

Fotók: EPA, AFP és WAHYUDI SORIAATMADJA