Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Stratégiailag fontos városokat foglalt vissza a nigériai hadsereg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. február 17. 18:56

A nigériai hadsereg légiereje és szárazföldi csapatai visszafoglalták az északkelet-nigériai, stratégiailag jelentős Monguno és Marte városokat a Boko Haram iszlamista terrorszervezet harcosaitól – számoltak be róla február 16-án, hétfőn a nigériai katonaság illetékesei.

Ez a nigériai csapatok első komolyabb győzelme a terrorszervezet ellen azóta, hogy a kormány múlt hét végén a Boko Haram jelentette biztonsági kockázatra hivatkozva hat héttel elhalasztotta az eredetileg február 14-re kitűzött elnök- és parlamenti választásokat.

A terrorcsoport múlt hónapban foglalta el a Csád-tó nigériai partján fekvő Mongunót, és megtámadta a közelben fekvő Konduga városát, valamint a Borno szövetségi állam központjának számító Maiduguri fő repülőterét. Monguno városának mintegy ötezer lakója menekült el a dzsihadisták betörésekor.

Chris Olukolade vezérőrnagy, a hadsereg szóvivője hétfőn azt mondta, hogy a terrorellenes művelet keretében tovább folytatódik az átfogó szárazföldi és légi offenzíva.

A saría (iszlám törvénykezés) radikális értelmezésén alapuló iszlám állam létrehozására törekvő dzsihadisták évek óta folytatnak fegyveres harcot Nigéria északi részén, és támadásaik mindennaposak a térségben. Hivatalos adatok szerint a terrorcsoport tavaly nagyjából tízezer ember halálát okozta a 175 millió lakosú olajkitermelő afrikai országban.

A Nigéria, Niger, Csád és Kamerun által határolt Csád-tó és környéke a Boko Haram egyik gyakran támadott célpontjának számít. Hogy a dzsihadistákat visszaszorítsák, a négy ország és Benin február elején megállapodott, hogy 8700 fős közös haderőt állít ki.