Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szíriai kormányerők haladnak északkeletre, hogy útját állják a török támadásnak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2019. október 15. 20:34

A szíriai kormány hadserege megkezdte csapatok telepítését az ország északkeleti részébe, hogy megállítsa a török offenzívát – adták hírül nyugati hírügynökségek a szíriai állami média közlésére hivatkozva.

A Reuters hírügynökségnek egy szíriai kurd politikus azt mondta, hogy a szíriai kormány és a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők tárgyalásokba kezdett egy szíriai orosz légitámaszponton. Ahmed Szulejmán, a szíriai Kurd Demokratikus Haladás Párt vezető tisztségviselője reményének adott hangot, hogy a tárgyalás olyan egyezséget szül, mely megállítja a török támadást. Felfedte, hogy a megbeszélések helyszíne idővel Damaszkusz lehet, de további részletekkel nem szolgált.

Recep Tayyip Erdogan török elnök október 9-én jelentette be, hogy a török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg ellenzéki fegyveres csoport Béke Forrása fedőnéven hadműveletet indított Északkelet-Szíriában a Törökország által terrorszervezetnek minősített, Népvédelmi Egységek kurd milícia, valamint az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet tagjai ellen. Az offenzíva deklarált célja az, hogy elhárítsa a Törökország déli határát Ankara szerint fenyegető terrorveszélyt, továbbá egy biztonsági övezetet létrehozva szavatolja a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek hazatérését.