Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szlovén államfő: a függetlenség védelme érdekében létfontosságú a hadsereg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2018. március 8. 14:57

A függetlenség védelme érdekében létfontosságú a hadsereg, ezért növelni kell a védelmi célú kiadásokat – mondta Borut Pahor szlovén államfő március 7-én a parlamentben.

Az elnök a parlament rendkívüli plenáris ülésén szólalt fel, amelyet két ellenzéki párt, a Janez Jansa volt miniszterelnök vezette jobboldali Szlovén Demokrata Párt(SDS) és a szintén jobboldali Új Szlovénia (NSi) párt kezdeményezett a hadsereg szerintük gyenge állapota miatt.
    
A szlovén kormány a múlt hónapban felmentette a vezérkari főnököt és helyettesét, miután a 800 fős szlovén NATO-zászlóalj a harckészültségi ellenőrzés (CREVAL) során nem felelt meg az elvárásoknak. Az ellenőrzésen a NATO szakemberei azt vizsgálták, hogy az adott nemzeti zászlóalj megfelelően felkészült-e a harccsoport hadműveleti követelményeiben előírt feladatainak ellátására. Megfelelő minősítés esetén az alegység részt vehet az észak-atlanti katonai tömb válságreagáló és béketámogató műveleteiben, a szlovén zászlóalj azonban nem kapta meg a „harckész" minősítést. Az eset heves vitát váltott ki a politikai pártok körében, és azóta is egymásra mutogattak. Többen az államfőt is azzal vádolták, hogy miniszterelnöksége alatt csökkent a hadsereg támogatása.
    
Pahor, aki egyben a hadsereg parancsnoka, kiemelte: széleskörű politikai konszenzusra van szükség ahhoz, hogy a következő tíz évben a kormány a bruttó hazai termék (GDP) 2,5 százalékát fordítsa a hadseregre, amivel növelné a nemzetbiztonságot és az együttműködést a NATO keretein belül. Szlovénia 2004-ben lépett be a NATO-ba. Ljubljana a GDP közel 1,8 százalékát fordítja a hadseregre. A NATO elvárásai szerint a védelmi célú kiadásoknak el kellene érniük a GDP két százalékát.
    
A parlamenti vita alatt elhangzott továbbá, hogy a szlovén hadsereg 60 százaléka tisztekből és tiszthelyettesekből áll, a hivatásos katonák átlagéletkora 40 év, a fizetések pedig az elmúlt néhány évben az országos átlagkereset alatt maradtak.
    
Alan Geder újonnan kinevezett vezérkari főnök jelezte, hogy a szlovén hadseregben 1200 katonával van kevesebb a szükségesnél, ezért kénytelenek a műveletekbe a nem hivatásos tartalékosokat is bevonni. Tekintettel a jelenlegi helyzetre, Szlovénia képtelen lesz arra, hogy 2025-re létrehozzon két közepes létszámú, harcképes zászlóaljat, amelyeket fegyverekkel és új harckocsikkal kellene ellátnia a kitűzött célok szerint – húzta alá a vezérkari főnök.