Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tálibok szabadon engedését méltatta egy afgán vezető

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. január 2. 10:06

Az afganisztáni béke megteremtésére tett erőfeszítéseket segítő intézkedésnek nevezte egy afgán vezető január 1-jén, kedden azt, hogy Pakisztánban szabadon engedtek nyolc tálib foglyot.

A hétfőn szabadultak között van Nuruddin Turabi mollah egykori igazságügyi miniszter, a tálibokat vezető Omar mollah jobbkeze. A többiekről is úgy tartják, hogy közel állnak a tálib vezérhez.

Iszmail Kasemjár, a tálibokkal folytatandó tárgyalások irányítására létrehozott afganisztáni Nagy Béketanács egyik vezetője „jó, gyakorlatias" lépésnek nevezte a tálibok szabadon engedését, és reményét fejezte ki, hogy lesznek még hasonlók.

Pakisztán novemberben már szabadon engedett 18 tálibot, de hírek szerint még mindig mintegy százat tart fogva. A kabuli vezetés – hogy a tálibok előtt jó szándékát bizonyítsa – az elengedésükre ösztönzi Iszlámábádot.

A hétfői fogolyelengedés részletei továbbra sem ismeretesek. Nem lehet tudni, hogy a kiszabadultak hová mentek, s mit szándékoznak tenni. Se részükről, se pakisztáni részről nem hangzott el semmilyen nyilatkozat az intézkedéssel kapcsolatban.