Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tárgyalások kezdődtek az Irakban állomásozó amerikai csapatokról

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2020. június 13. 14:38

Az Egyesült Államok és Irak megkezdte június 11-én a tárgyalásokat az arab országban állomásozó amerikai csapatok kivonásáról.

A „Stratégiai párbeszéd" előreláthatólag hónapokig eltart majd. Ennek keretében a felek áttekintik az amerikai-iraki kapcsolatok összes lényeges kérdését, a biztonságpolitikától kezdve a gazdasági kapcsolatokon át az energiaügyekig, de a tárgyalások fő témája az amerikai katonák iraki állomásoztatása lesz majd.

A megbeszélések első fordulója a koronavírus-járvány miatt videokonferencián zajlott – jelentette az INA iraki állami hírügynökség. Irakban jelenleg nagyjából ötezer amerikai katona állomásozik, hivatalosan azért, hogy az Iszlám Állam terroristái ellen harcoljon.

Kivonásukat a leghangosabban a szomszédos Irán kormányával szövetséges iraki politikai erők és síita milíciák követelik, főleg azóta, hogy januárban Bagdadban amerikai légitámadás végzett Kászem Szulejmánival, az iráni Forradalmi Gárda tábornokával.

A szunnita és a kurd pártok ugyanakkor az amerikai csapatok maradása mellett érvelnek, mert attól tartanak, hogy egy esetleges amerikai csapatkivonás után még tovább nőne Teherán befolyása Irakban.