Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Teljesen körülzárták Dúma városát Aszad erői

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2018. március 12. 16:31

A szíriai hadsereg és a velük szövetséges síita erők teljesen körülzárták a Damaszkusz melletti Kelet-Gúta térség legnagyobb városát – közölte március 11-én, vasárnap a kormányerőknek támogatást nyújtó Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezet médiája.

Dúma teljes körülzárásáról a kormányerőknek támogatást nyújtó Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezet médiája számolt be. A híradás szerint a Miszrábából Mudejra felé előrenyomuló kormányerők elérték a Haraszta felől támadó egységeiket, körbezárva ezzel Dúmát. A két nagyvárost, Dúmát és Harasztát elvágták a lázadók kezén lévő területektől a Damaszkusz tőszomszédságában fekvő száz négyzetméteres enklávéban, amely az utolsó, még lázadók kezén lévő terület Szíriában.

A katonai sikerekről hírt adó damaszkuszi katonai média szerint a lázadók ellenőrzése alatt maradt kelet-gútai terület most egy 27 és egy 22 négyzetkilométeres területre van osztva. Helyszíni beszámolók szerint Dúma környékén súlyos harcok folynak, a hadsereg tüzérséggel és légierejével, illetve harci helikopterekkel támadja a lázadók állásait. A Hezbollah-tévé híradásában a városnál nagy kiterjedésű, gomolygó füstoszlopokat lehetett látni, az épületek falain és tetőszerkezetén nagy lyukak tátonganak, és robbanásokat hallatszanak.

Az AP beszámolója szerint a helyi lakosok a pincékben keresnek menedéket a kormányerők féktelen és válogatás nélküli bombázása elől.

A háborús eseményeket nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja vasárnapi összesítése szerint a kormányerők offenzívájának február közepi kezdete óta 1100-nál több civil halt meg. A szervezet szombati összesítésében még 976 civil halott szerepelt. Az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi orvosi segélyszervezet szerint az általa támogatott 20 kelet-gútai korház vagy más egészségügyi intézmény közül 15-öt leromboltak.