Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Terror kíséri az elnökválasztást Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2019. szeptember 29. 20:11

Afganisztán több pontján is robbantások történtek szombaton, az elnökválasztás napján, alig valamivel a szavazóhelyiségek megnyitása után. Legkevesebb ketten meghaltak.

A hatóságok szerint a fővárosból, Kabulból, valamint Dzsalálábádból, Gániból és Kandahárból is incidenseket jelentettek. Kandahárban a tartományi kormányzó hivatala azt közölte, hogy legkevesebb hárman megsebesültek, egy ottani kórház egyik orvosa szerint viszont legalább tizenöten szenvedtek sérüléseket és szorultak ellátásra.

A támadásokat egyelőre senki sem vállalta magára. Az elnökválasztás előtt viszont a radikális tálib lázadók erőszakos cselekményekkel fenyegettek, valamint felszólították a lakosságot, hogy bojkottálják a voksolást.

Az ország északi vidékén fekvő Kunduz tartomány egyik tisztségviselője szerint a lázadók tüzérségi támadás alá vették Kunduz városát, és a település határain kívül két helyen is támadást indítottak a biztonsági erők ellen.

A tálibok jelenleg nagyobb területeket tartanak ellenőrzésük alatt, mint hatalmuk 2001-es megdöntése óta bármikor – érzékeltették tudósításukban a radikális iszlamista mozgalom erejét a hírügynökségek. Arra is emlékeztettek, hogy a tálibok és az Egyesült Államok közötti megállapodás, amely a remények szerint békekötéshez vezethetett volna a lázadók és az afgán kormány között, hosszas tárgyalások után nemrég megfeneklett.

Az elnökválasztásra a fenyegetések ellenére hozzávetőleg 9,7 millió szavazó regisztráltatta magát a mintegy 34 milliós országban. A biztonsági erők több mint 70 ezer tagját mozgósították, és mintegy 30 ezren állnak készenlétben. Több mint 400 szavazóhelyiség ki sem nyitott a veszélyek vagy amiatt, mert a tálibok uralta területeken vannak, és a biztonsági erők további több száz bezárását rendelhették el. A nagyvárosokban jelentősen vagy teljesen korlátozták a járműforgalmat, főleg a teherautókét.

A független választási bizottság tájékoztatása szerint több mint 900 szavazóhelyiséggel nem sikerült kapcsolatot teremteniük a csaknem ötezerből, de az egyelőre nem világos, hogy ezek – legalább egy részében – zajlik-e a voksolás.

Az elnökválasztáson 18-an indultak, közülük négyen azonban visszaléptek. A két legfőbb esélyes a hivatalban lévő államfő, Asraf Gáni és a kormányfő, Abdulla Abdulla. Ha egyetlen jelölt sem szerzi meg a szavazatok több mint 50 százalékát, második fordulót tartanak, várhatóan november végén.