Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Terrorellenes művelet Dagesztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 16. 11:09

Dagesztánban egy terrorellenes műveletben megöltek két fegyverest, köztük a haszavjurti lázadó csoport vezetőjét, a december végi pjatyigorszki merénylet szervezőjét – közölte január 15-én, szerdán az orosz Nemzeti Terrorelhárítási Bizottság (NAK). Az orosz hatóságok a közelgő téli olimpia előtt fokozták a biztonsági intézkedéseket.

A terrorelhárítók egy különleges műveletben végeztek a 32 éves Marat Idriszovval, aki 2013 januárjában csatlakozott az Oroszországhoz tartozó Dagesztán haszavjurti körzetében tevékenykedő lázadó csoporthoz. Később ő lett a banda irányítója. Tavaly november óta körözték.

A biztonsági erők közbezárták Karlanjurt egyik magánházát, és a bent tartózkodókat megadásra szólították fel. Ők azonban gépfegyverekkel és gránátokkal felfegyverkezve megpróbáltak kitörni. A tűzharcban a két fegyveres mellett meghalt a különleges erők három tagja, öten pedig megsebesültek.

Marat Idriszov volt a szervezője a tavaly decemberben, a Kaukázus északi lábánál található Pjatyigorszkban, a helyi közlekedésrendészet épületénél elkövetett terrorcselekménynek. A városban egy autóba rejtett pokolgép robbanásában három járókelő meghalt, három megsebesült, több épület megrongálódott.

Oroszországban készültségben vannak a biztonsági erők azt követően, hogy az ország déli részén két robbantásos merényletet követtek el néhány héttel a Szocsiban rendezendő téli olimpia előtt.