Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több légicsapást ígért az Iszlám Állam ellen Hollande

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. január 22. 12:37

Sűrűsödni fognak az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet elleni légicsapások, és az idei végre az átmenet éve kell, hogy legyen Szíriában – hangsúlyozta a francia elnök éves külpolitikai terveinek ismertetése során a párizsi Élysée-palotában január 21-én, csütörtökön.

Ehhez viszont azt is fontosnak tartja, hogy Aszad távozzon a hatalomból. Franciaország csatlakozott az Egyesült Államok légi műveleteihez, és azóta felváltva mérnek csapásokat a terrorszervezet szíriai és iraki hadállásaira, ez azonban azt is eredményezi, hogy Párizs gyakran kerül a dzsihádisták célkeresztjébe, legutóbb november 13-án hajtottak végre merényleteket dzsihadisták az Iszlám Állam nevében.
Az államfő szerint a szövetségesek csak akkor győzhetik le a terrorszervezetet, ha felszámolják a rakkai és moszuli főhadiszállását Szíriában, illetve Irakban.

Hollande ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a béke korszaka csak akkor jöhet el, ha Bassár el-Aszad szíriai diktátor távozik a hatalomból.

Az elnök a francia diplomáciai testület előtt tartott beszédében kijelentette: szívesen látná, hogy Irán visszatérjen a nemzetközi közösségbe, és ez szerinte csak az iszlám köztársaság hozzáállásán múlik. Hollande felszólította Teheránt, hogy tegyen meg mindent a szaúdi-iráni viszály rendezéséért, és ennek megkönnyítésére felajánlotta országa segítségét.

„Franciaország kész eljátszani a szerepét, hiszen abban a különleges helyzetben van, hogy képes mindenkivel, mindenkiért beszélni" – mutatott rá a francia államfő, aki jó kapcsolatokat ápol az öböl menti szunnita országokkal is.

A regionális vetélytársaknak számító Szaúd-Arábia és Irán kapcsolata január elején romlott meg azt követően, hogy Rijád kivégeztetett egy síita ajatolláhot, amelyre válaszul a feldühödött tömeg rátámadt a vahhábita királyság teheráni nagykövetségére. Rijád végül megszakította diplomáciai kapcsolatait az iszlám köztársasággal.

Hollande a következő héten Párizsban fogadja Haszan Róháni iráni elnököt, ugyanakkor a közeljövőben Egyiptomba, Jordániába és Ománba is ellátogat, hogy megbeszéléseket folytasson a regionális feszültségforrásokról.
„Franciaországnak mindent meg kell tennie, hogy hozzájáruljon a Közel-Kelet stabilitásához" – mutatott rá.