Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több tucat kormánykatonával végzett az Iszlám Állam Damaszkuszban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2018. március 22. 9:50

A szíriai kormányerők három tucat fegyveresével végeztek az Iszlám Állam dzsihadistái egy rajtaütésszerű támadásban egy dél-damaszkuszi városrészben: a damaszkuszi kormány egyelőre nem reagált a szíriai háború eseményeit nyomon követő, kiterjedt aktivistahálózattal rendelkező szervezet közleményére – közölte március 20-án, kedden az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

Az OSDH szerint a terrorszervezet fegyveresei teljes ellenőrzésük alá vonták Kadam városrészt, és 36 katonát, illetve velük szövetséges fegyverest öltek meg. Többtucatnyian vannak olyanok, akik megsebesültek, fogságba estek vagy eltűntek a rajtaütésben.

A brit székhelyű civil szervezet igazgatója, Rámi Abdel-Rahmán azt mondta, hogy dzsihadisták a szomszédos Hadzsar al-Aszvadban lévő harcállásaikról indították a támadást. A hadsereg erősítést küldött, hogy visszafoglalják Kadamot.

Az Iszlám Állam már hétfő esti közleményében azt állította, hogy Kadam nagy részét ellenőrzése alá vonta. Olyan városrészről van szó, amely éveken át lázadócsoportok és dszihadista szervezetek, köztük az Iszlám Állam menedéke volt.

Múlt szerdán a szíriai hadsereg mintegy háromszáz iszlamista harcost evakuált családjával együtt Kadamból. Az evakuáltakat a nagyrészt felkelők kezén lévő északnyugat-szíriai Idlíb tartomány Kalaat-el-Madik településére szállították. Az OSDH szerint egy tavaly szeptemberben létrejött megállapodást hajtottak végre, amelyet a szíriai rezsim kötött iszlamista csoportokkal, köztük a valaha az al-Kaidával szövetségben lévő Hajat Tahrír es-Sámmal. Kadam városrészt a Hajat Tahrír es-Sám mellett az Adzsnad as-Sám nevű felkelőcsoport uralja.