Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Turcsinov: megkezdődött a terrorellenes művelet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. április 15. 22:40

Megkezdődött április 15-ére, keddre virradóra a terrorellenes művelet Donyeck megye északi részén – jelentette be a parlamentben Olekszandr Turcsinov ukrán ideiglenes elnök. Turcsinov arra nem tért ki, hogy konkrétan milyen lépések értendők a terrorellenes művelet alatt.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint Turcsinov elismerte, hogy a Donyec-medencét „kolosszális veszély fenyegeti". Kijelentette, hogy Oroszország „brutális tervet" eszelt ki, és nemcsak a Donyec-medencét, hanem Ukrajna keleti és déli részét, Harkiv térségét és Odesszát is lángba akarja borítani.

„A (Donyec-medencében) az orosz kommandósok és a terroristák mellett ott vannak az orosz propaganda által feltüzelt ukrán állampolgárok százezrei, továbbá ártatlan ukránok százezrei" – hangoztatta Turcsinov, és hozzátette, hogy ebből kifolyólag a terrorellenes intézkedéseket „felelősen és megfontoltan" kell végrehajtani.

„A céljuk az emberek védelme" – tette hozzá a politikus.

Az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács hétfő reggelig adott időt a kelet-ukrajnai Moszkva-barát szakadároknak, hogy távozzanak az általuk megszállt középületekből. A testület kilátásba helyezte, hogy ellenkező esetben átfogó terrorizmusellenes hatósági fellépés kezdődik ellenük a hadsereg bevetésével.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök szavaira reagálva Turcsinov meggyőződését fejezte ki, hogy Ukrajnában nem lesz polgárháború. A politikus parlamenti beszédében reagált azokra a felszólításokra is, hogy kapjanak fegyvert azok, akik meg akarják védeni az országot a szakadároktól és a betolakodóktól.

„Az állam csak azoknak ad fegyvert a kezébe, akik a rendőrség, a Nemzeti Gárda vagy a fegyveres erők szolgálatába szegődnek" – szögezte le Turcsinov. Kijelentette, hogy ha szabaddá tennék a fegyverhez való hozzáférést, a Moszkva-barát szakadárok kezébe is kerülnének fegyverek, az ország pedig polgárháborúba sodródna.

„Nem lesz polgárháború Ukrajnában. Punktum" – szögezte le ismételten Turcsinov.

Helyszíni tudósítások szerint a parlamenti ülés idején tüntetők zárták el az épület egyik bejáratát, követelve Kijevtől, hogy akadályozza meg a szeparatista törekvéseket Odessza megyében. Turcsinov beszédében azt üzente nekik, hogy amennyiben oltalmazni akarják Ukrajnát, csatlakozzanak azokhoz az önkéntesekhez, akik a rendfenntartó szervek kötelékébe állnak.

„Azokhoz fordulok, akik hőstetteket akarnak véghezvinni. Keleten megújítjuk a belügyminisztérium erőit. Vállaljanak szolgálatot a rendőrségnél, önként jelentkezzenek a Nemzeti Gárdába, a hadseregbe. A Verhovna Rada ablakainak bezúzása nem hősies cselekedet" – hangoztatta Turcsinov.

Közben Andrij Parubij, az ukrán nemzetbiztonsági tanács elnöke bejelentette, hogy útnak indult Kelet-Ukrajnába az újonnan alakult Nemzeti Gárda első dandárja, amely a Majdan önkénteseiből verbuválódott.

„A fegyveresek harci szelleme erős, és készek megvédeni Ukrajnát" – közölte Facebook-oldalán Parubij, aki elismerte, hogy Kelet-Ukrajnában „bonyolult" a helyzet.

A terrorellenes kampányban a határőrség is részt vesz. Az Interfax közlése szerint ezt megerősítették a határőrség parancsnokságánál, de nem részletezték, hogy milyen feladat hárul a határőrökre.

Az UNIAN hírügynökség arról adott hírt, hogy a Donyec-medencében területi önvédelmi zászlóalj alakul az esetleges orosz agresszió kivédésére.