Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tüzérséggel lőtt két települést a szír hadsereg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. szeptember 1. 14:48

Legalább húsz ember, közöttük nyolc gyermek és kilenc nő halt meg augusztus 30-án, csütörtökön, amikor a kormánycsapatok tüzérséggel lőttek egy települést az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban – állította az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

A támadás célpontja a közlés szerint Abu-ez-Zuhur volt. A kormányerők azután kezdték el lőni a várost, hogy a lázadók bejelentették, elfoglalták a város repülőterét és a hadsereggel folytatott heves harcok után lelőttek egy harci gépet.

A YouTube videomegosztó portálra ellenzéki aktivisták által „Abu-ez-zuhuri mészárlás" címmel feltett felvételeken civileket lehet látni – némelyiket felfegyverezve –, amint emberek után kutatnak a romok alatt.

Afif Mahmúd Szlejman, a lázadók idlíbi katonai tanácsának vezetője előzőleg azt mondta, több száz lázadó megtámadta Abu ez-Zuhur repülőterét, és lelőttek egy MiG harci gépet.

A lázadók Idlíb tartományban előző nap egy másik, Taftanaz nevű katonai repülőteret is megtámadtak, s állításuk szerint a tüzérségükkel ott több helikoptert megsemmisítettek. A kormányerők csütörtökön Taftanaz térségét is tüzérséggel lőtték az OSDH szerint.