Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb légicsapásokat mért a szír hadsereg Aleppóra

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. december 25. 21:00

A szíriai hadsereg légiereje december 24-én, kedden is megállás nélkül támadta Aleppó várost. A légicsapások következtében legalább tizenöt ember vesztette életét, köztük három gyermek – közölte a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű civilszervezet.

Az utóbbi kilenc nap alatt a repülőkről és helikopterekről ledobott „hordóbombák" több mint 360 ember életét oltották ki az észak-szíriai nagyvárosban és térségében. Az áldozatok között 105 gyermek és 33 nő volt.

Kedden Aleppó délkeleti és nyugati részére hajigáltak le hevenyészett hordóbombákat, vagyis robbanószerrel és üzemanyaggal töltött hengereket, illetve olajoshordókat. A nagyon pontatlan, de sok kár és sebesülés okozására képes bombákat rendszerint helikopterek hátuljából dobják a mélybe, kevéssé törődve azzal, hogy eltalálják-e a kijelölt célpontot.

A könyörtelen öldöklés miatt az OSDH kedden felszólította a „nemzetek közösségét, az ENSZ főtitkárát és minden lelkiismeretes embert, hogy azonnal reagáljanak, és állítsák meg a szíriai civilek meggyilkolását".

A szíriai biztonsági erők egyik illetékese tagadta, hogy vaktában lövöldöznek a hadsereg alakulatai. Azt állította, hogy a támadások „terrorista célpontok" ellen irányulnak. Ez a szóhasználat a damaszkuszi rezsim esetében a lázadókat jelenti.

„Folytatódnak a hadsereg műveletei a terroristák ellen, hogy megmentsék Aleppót. Pontos célpontok ellen a megfelelő fegyvereket vetik be. A légicsapások azok ellen a zárványok ellen irányulnak Aleppóban, ahol a tartomány északi részéről beszivárgott terroristák bujkálnak" – mondta.

A szíriai ellenzék kedden megismételte, hogy nem hajlandó részt venni a szíriai polgárháború rendezését célzó genfi konferencián, ha a kormányerők nem szüntetik be az Aleppó elleni légitámadásokat.