Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb összecsapás Jemenben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. május 21. 15:57

Huszonöt ember meghalt a hadsereg és síita lázadók összecsapásában Jemen északi részén május 20-án, kedden – közölték egészségügyi források.

A fegyveresek megtámadták a biztonsági erők egyik állását a fővárostól északra fekvő Amrán város közelében. Az összetűzésben tizenegy katona és tizennégy felkelő vesztette életét, többtucatnyian megsebesültek.

Feszült a helyzet a térségben, ahol a síita iszlám zaidita ágához tartozó húszi lázadók az utóbbi időben több erődemonstrációt és tüntetést is tartottak korrupcióval vádolt tisztségviselők lemondatása érdekében.

A szunniták egy része attól tart, hogy a húszik a térségben újra akarják éleszteni az ezeréves zaidita imamátust, amelynek irányítói Mohamed próféta leszármazottainak mondják magukat. Az imamátusnak az 1962-es katonai puccs vetett véget.

Jemenben gyakoriak az összecsapások és a terrorcselekmények, miután az ország déli részén is szakadár fegyveres csoportok tevékenykednek, és ott működik az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egyik legaktívabb sejtje.