Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb összecsapások Tripoliban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. szeptember 8. 22:39

Tucatnyian meghaltak Tripoli mellett, miután ismét összecsaptak egymással a rivális fegyveres csoportok a líbiai főváros közelében szeptember 7-én, vasárnap.

Helyi lakosok és szemtanúk szerint szombaton és vasárnap a főváros repülőterét nemrég elfoglaló Fadzsr Líbia (Líbia hajnala) nevű iszlamista fegyveres koalíció támadást intézett a Tripolitól délnyugatra lévő Varsefana törzsi terület ellen. A területet szombaton ágyúzni kezdték, és vasárnap is fegyverropogás hallatszott onnan.

A Reuters brit hírügynökség egészségügyi forrása szerint a harcokban legalább tizenkét ember meghalt és tízen megsebesültek.

A törzsi terület lakói a Miszráta városából származó Fadzsr Líbiával rivális zenteni fegyveresek szövetségesei. A liberális politikai erőket támogató zenteniek korábban három évig ellenőrzésük alatt tartották Tripoli kulcsfontosságú repterét, amely felett hosszú harcok után két hete vették át az uralmat az iszlamisták. A Fadzsr Líbia mára a főváros nagy részét uralma alá hajtotta, és egy, a júniusban megválasztott törvényhozással rivális második parlamentet is összehívott, valamint külön kormányt alakított Tripoliban.

Líbiában a központi vezetés Moammer Kadhafi néhai diktátor hatalmának 2011-es megdöntése óta képtelen volt kiterjeszteni hatalmát az ország egészére, és nem tudta lefegyverezni vagy irányítása alá vonni a forradalom idején verbuválódott különböző fegyveres csoportokat.

Az országban teljes káosz uralkodik azóta, hogy májusban Halifa Haftár, egy nyugalmazott tábornok hadjáratot hirdetett a szélsőséges iszlamisták ellen, arra hivatkozva, hogy a kormány képtelen úrrá lenni a helyzeten. Azóta Tripoli mellett Líbia második legnagyobb városában, Bengáziban is heves harcok folynak a Haftárhoz csatlakozott erők és az iszlamisták között. A helyzet miatt a legtöbb nyugati ország korábban bezárta diplomáciai képviseleteit, és kimenekítette állampolgárait.