Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb támadást hajtott végre a Boko Haram Nigériában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. június 6. 22:44

A Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezet katonának öltözött fegyveresei több tucat civilt mészároltak le Nigéria északkeleti részén – közölte a helyi rendőrség június 5-én. csütörtökön. William Hagua brit külügyminiszter bejelentette, hogy nemzetközi találkozót rendez a Boko Haram megfékezése érdekében.

A hatóságok szerint az iszlamisták katonáknak adták ki magukat, és arra szólították fel Bardari település lakóit, hogy gyűljenek össze a főtéren. Ezután tüzet nyitottak az emberekre, közülük legalább 42-őt megöltek. Távozás közben a lázadók egy szomszédos falu házait is felégették.

Ez már a sokadik eset, hogy a Boko Haram fegyveresei magukat katonáknak kiadva követnek el tömeggyilkosságot. Az előző napokban három másik faluban a helyi közösségek vezetői szerint 4-500 embert gyilkoltak le a hadsereg egyenruháját viselő terroristák, miután hasonló módon maguk köré rendelték a lakókat. Más források korábban 200 halottról számoltak be.

Ráadásul az említett települések lakói pont a támadás előtti napokban kértek segítséget a hadseregtől, miután úgy hallották, hogy a Boko Haram támadásra készülhet a közelben. Ezért a terroristákról azt hitték, hogy azok az ő védelmükre érkezett katonák.

Az iszlám állam létrehozásáért harcoló Boko Haram fegyveresei korábban ugyanezt a taktikát alkalmazták – azaz katonáknak adták ki magukat -, amikor elraboltak háromszáz diáklányt, nemzetközi felháborodást keltve ezzel. Az éles nemzetközi tiltakozás ellenére a túszok nagy részét a Boko Haram még mindig fogva tartja.

A Boko Haram (a szervezet neve hausza nyelven azt jelenti, hogy tilos a nyugati tanítás) támadásai következtében az idén már több mint kétezren haltak meg.

William Hague brit külügyminiszter csütörtökön bejelentette, hogy a jövő héten Londonban találkozót rendez afrikai és nyugati tisztviselők részvételével, amelynek célja a Boko Haram legyőzésére irányuló nemzetközi erőfeszítések erősítése lesz.

„A találkozó meg fogja vitatni, hogy mit lehetne tenni a Boko Haram jelentette veszély elleni fellépést illetően a regionális koordináció javítása, illetve a gazdasági és társadalmi fejlődés terén" – közölte a londoni külügyminisztérium.